zamknij

Krem szparagowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Z prażonym czosnkiem i wędzoną słoniną
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKrem szparagowy z prażonym czosnkiem

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 młody, słodki por
  • około 0,5 - 0,7 litra wywaru warzywnego na młodej włoszczyźnie
  • 1 łyżka czubata masła
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  •  cukier, szczypta gałki
  • 100 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 100 g słoniny wedzonej solonej lub boczku
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi dokłądnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  • Odetnij zieloną część pora (dodaj ją do bulionu) a białą pokrój w drobne kawałki. Wrzucam do szparagów. Smazymy około 3 minut. Zalej bulionem, dopraw solą i cukrem i gotuj do całkowitej miękkości. Pod koniec dodaj wino i gotuj kolejne 3 minuty
  • Zupę miksuj blenderem na aksamitny krem dodając mascarpone. Dopraw szczyptą gałki i dla pewności możesz przetrzeć krem dodatkowo przez sitko (Agata Wojda: Nie robię tak bo dbam o dokładne obranie szparagów i odcięcie im znacznej części końcówki)
  • Rozgrzej w małym garnuszku olej i wrzuć pokrojony w bardzo cienkie płatki czosnek
  • Smaż na ciemny, rumiany kolor i natychmiast przecedź na sito zachowując olej. Kilka kropel czosnkowego oleju możesz dodać na wierzch kremu lub wykorzystać go w inny sposób. Jest bardzo smaczny
  • Płatki osusz doładnie serwetk
  • Słoninę schłódź i pokrój w malutką kosteczkę
  • Wysyp na papier do pieczenia rumień na chrupiąco w piekarniku. Rownież odsączamy przed podaniem
  • Krem podgrzej krótko, wylej na talerze i posyp gniecionym lekko czosnkiem i słoniną. Plus trochę koperku, kropla oleju czosnkowego i świeżo mielony pieprz

Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.

Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

Krem szparagowy z prażonym czosnkiem
Autor: Arkadiusz Ścichocki Krem szparagowy z prażonym czosnkiem


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Poznaniacy ZNAJA SIE NA SZPARAGACH! kto wyrzuca obierki ze szparagów WON?!
na nich gotuje sie wywar z reszta warzyw i nastepnie miksuje i przeciera przez sito!!!
kto profanuje zielone główki szparagów? Z tym peklowanym i nastepnie podsuszonym boczkiem to i ciekawie ale czosnek ? na koniec do zupy dodajemy kostki masła dobrze wymrożonego... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix