zamknij

Krem z cukinii i jabłek

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Wytrawna i wykwintna zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvKrem z cukinii i jabłek

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2  posiekane szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 700 g cukinii
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie zimnej wody)
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 g sera pleśniowego
0
0
  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie zeszklij na maśle szalotkę z czosnkiem i dodaj jabłka. Cukinie obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
  • Dopraw solą i pieprzem i duś razem pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Po upływie ok. 15 minut, ostudź wywar i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Posiekany drobno szczypiorek zmiksuj z oliwą z oliwy i szczyptą soli. Następnie przecedź na bardzo drobnym sitku do miseczki.
  • Ciepłą zupę wylej na talerze, dodaj pokruszony ser pleśniowy, polej po wierzchu oliwą szczypiorkową.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix