zamknij

Krem z cukinii i jabłek

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Wytrawna i wykwintna zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvKrem z cukinii i jabłek

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2  posiekane szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 700 g cukinii
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie zimnej wody)
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 g sera pleśniowego
0
0
  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie zeszklij na maśle szalotkę z czosnkiem i dodaj jabłka. Cukinie obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
  • Dopraw solą i pieprzem i duś razem pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Po upływie ok. 15 minut, ostudź wywar i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Posiekany drobno szczypiorek zmiksuj z oliwą z oliwy i szczyptą soli. Następnie przecedź na bardzo drobnym sitku do miseczki.
  • Ciepłą zupę wylej na talerze, dodaj pokruszony ser pleśniowy, polej po wierzchu oliwą szczypiorkową.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix