zamknij

Krem z cukinii i jabłek

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Wytrawna i wykwintna zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvKrem z cukinii i jabłek

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2  posiekane szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 700 g cukinii
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie zimnej wody)
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 g sera pleśniowego
0
0
  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie zeszklij na maśle szalotkę z czosnkiem i dodaj jabłka. Cukinie obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
  • Dopraw solą i pieprzem i duś razem pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Po upływie ok. 15 minut, ostudź wywar i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Posiekany drobno szczypiorek zmiksuj z oliwą z oliwy i szczyptą soli. Następnie przecedź na bardzo drobnym sitku do miseczki.
  • Ciepłą zupę wylej na talerze, dodaj pokruszony ser pleśniowy, polej po wierzchu oliwą szczypiorkową.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix