zamknij

Krem z dyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kolorowa zupa na twoim stole
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: fot. E. ŁopateckaKrem z dyni

Składniki

  • 200 g dyni świeżej (obranej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2  średniej cebuli
  • 2- 3 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka starego imbiru
  • 2 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego
0
7

 

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię obierz ze skóry, oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
  • W rozgrzanym garnku z oliwą przesmaż dynię, ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w małe cząstki.
  • Gdy składniki się zrumienią, dodaj świeży bulion drobiowy i gotuj do miękkości składników.
  • Blenduj na kremową konsystencję, dodaj trochę słodkiej śmietany i posól.
  • Po dodaniu śmietany zupę gotujemy jeszcze przez 2 min., cały czas mieszając.
  • Do gotowej zupy na talerzu możesz dodać łyżkę śmietany.

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najlepszy składnik to "stary imbir":)))))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jak to w renomowanej restauracji.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix