Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcjiDynia na ostro
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 czubata łyżka tartego świeżego imbiru
- 1 płaska łyżka (lub mniej do smaku) posiekanej ostrej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
- 2 szklanki gęstego purée z dyni
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka kokosowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża kolendra
0
3
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj imbir, papryczkę chilli i czosnek.
- Podsmaż przez około 1 - 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj purée z dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy, gotuj przez 10 minut.
- Dopraw solą oraz pieprzem, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj mleko kokosowe i podgrzej. Podawaj z kolendrą.
Przepis przygotowany przez

Republikę Słoneczną w Poznaniu
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.