zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krem z dyni z sezamem, chipsami z cukinii i pleśniowym serem Castello

Przepis konkursowy

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://www.doschrupania.blogspot.com/Krem z dyni z sezamem, chipsami z cukinii i pleśniowym serem Castello

Składniki

  • ok. 500g dyni
  • 1 Duży ziemniak
  • 2 solidne łyżki ziaren sezamu
  • kilka plastrów cukinii
  • plasterek korzenia imbiru
  • szczypta suszonej trawy cytrynowej
  • szczypta jarzynki
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • kawałeczek sera Castello z niebieską pleśnią
0
0

Sposób przygotowania:

  • ZUPA: Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Z dyni usuń pestki, obierz ze skóry i również pokrój w dość grubą kostkę.
  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a kawałek imbiru na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do garnka z oliwą z oliwek, dodaj trawę cytrynową i smaż, póki warzywa nie zaczną się lekko rozpadać. Dodaj około 1 kubka wody, tak aby przykryć wszystkie warzywa i duś na małym ogniu aż zmiękną. Dopraw solą i jarzynką do smaku.
  • Gotową zupę zmiskuj blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dodaj wody, gdyby konsystencja Ci nie odpowiadała. Na koniec dodaj ziarna sezamu i wymieszaj.
  • CHIPSY Z CUKINII: W czasie gotowania zupy pokrój cukinię na cienkie plasterki (około 2mm), rozłóż na blasze i podpiecz delikatnie z obu stron w piekarniku z termoobiegiem. Chipsy powinny być lekko brązowe i chrupiące. PODANIE: Krem z dyni podawaj na gorąco z chipsami z cukinii i pokruszonym serem pleśniowym. SMACZNEGO!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix