Krem z dyni z sezamem, chipsami z cukinii i pleśniowym serem Castello
Przepis konkursowy
krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
doschrupaniazobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- ok. 500g dyni
- 1 Duży ziemniak
- 2 solidne łyżki ziaren sezamu
- kilka plastrów cukinii
- plasterek korzenia imbiru
- szczypta suszonej trawy cytrynowej
- szczypta jarzynki
- szczypta soli
- ząbek czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
- kawałeczek sera Castello z niebieską pleśnią
0
0
Sposób przygotowania:
- ZUPA: Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Z dyni usuń pestki, obierz ze skóry i również pokrój w dość grubą kostkę.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a kawałek imbiru na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do garnka z oliwą z oliwek, dodaj trawę cytrynową i smaż, póki warzywa nie zaczną się lekko rozpadać. Dodaj około 1 kubka wody, tak aby przykryć wszystkie warzywa i duś na małym ogniu aż zmiękną. Dopraw solą i jarzynką do smaku.
- Gotową zupę zmiskuj blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dodaj wody, gdyby konsystencja Ci nie odpowiadała. Na koniec dodaj ziarna sezamu i wymieszaj.
- CHIPSY Z CUKINII: W czasie gotowania zupy pokrój cukinię na cienkie plasterki (około 2mm), rozłóż na blasze i podpiecz delikatnie z obu stron w piekarniku z termoobiegiem. Chipsy powinny być lekko brązowe i chrupiące. PODANIE: Krem z dyni podawaj na gorąco z chipsami z cukinii i pokruszonym serem pleśniowym. SMACZNEGO!:)
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.