zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krem z dyni z sezamem, chipsami z cukinii i pleśniowym serem Castello

Przepis konkursowy

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.doschrupania.blogspot.com/Krem z dyni z sezamem, chipsami z cukinii i pleśniowym serem Castello

Składniki

  • ok. 500g dyni
  • 1 Duży ziemniak
  • 2 solidne łyżki ziaren sezamu
  • kilka plastrów cukinii
  • plasterek korzenia imbiru
  • szczypta suszonej trawy cytrynowej
  • szczypta jarzynki
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • kawałeczek sera Castello z niebieską pleśnią
0
0

Sposób przygotowania:

  • ZUPA: Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Z dyni usuń pestki, obierz ze skóry i również pokrój w dość grubą kostkę.
  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a kawałek imbiru na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do garnka z oliwą z oliwek, dodaj trawę cytrynową i smaż, póki warzywa nie zaczną się lekko rozpadać. Dodaj około 1 kubka wody, tak aby przykryć wszystkie warzywa i duś na małym ogniu aż zmiękną. Dopraw solą i jarzynką do smaku.
  • Gotową zupę zmiskuj blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dodaj wody, gdyby konsystencja Ci nie odpowiadała. Na koniec dodaj ziarna sezamu i wymieszaj.
  • CHIPSY Z CUKINII: W czasie gotowania zupy pokrój cukinię na cienkie plasterki (około 2mm), rozłóż na blasze i podpiecz delikatnie z obu stron w piekarniku z termoobiegiem. Chipsy powinny być lekko brązowe i chrupiące. PODANIE: Krem z dyni podawaj na gorąco z chipsami z cukinii i pokruszonym serem pleśniowym. SMACZNEGO!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix