zamknij

Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zielona dolina zdrowia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem
Pasta z fasoli, krem z kalarepy, pesto z pietruszki

Składniki

  • 3 małe kalarepki
  • 2 białe części niedużych, młodych porów
  • 1.75 - 2 l  delikatnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
  •  sól i biały pieprz
  • szczypta cukru
  •  delikatny olej
  •  skłaniki na olej szczypiorowy:
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/3 szklanki oliwy
  •  sól i czarny pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pory pokrój w talarki.
  • Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pory i smaż je kilka minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
  • W międzyczasie kalarepki obierz, pokrój w plasterki.
  • Dodaj do miękkich porów zalej bulionem, wsyp szczyptę cukru i gotuj do miękkości kalarepek, czyli około 15-20 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Zupę zmiksuj, dodaj chrzan, sok z cytryny i dopraw solą oraz białym pieprzem.
  • Szczypiorek posiekaj na mniejsze kawałki, zalej oliwą, dodaj sól i pieprz a następnie zmiksuj na gładką emulsję.
  • Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju szczypiorkowego.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Marta Dymek / jadlomnia.pl.

Jak sadzić zioła i kiełki?
Autor: Dzień Dobry TVN Jak sadzić zioła i kiełki?

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix