zamknij

Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zielona dolina zdrowia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem
Pasta z fasoli, krem z kalarepy, pesto z pietruszki

Składniki

  • 3 małe kalarepki
  • 2 białe części niedużych, młodych porów
  • 1.75 - 2 l  delikatnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
  •  sól i biały pieprz
  • szczypta cukru
  •  delikatny olej
  •  skłaniki na olej szczypiorowy:
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/3 szklanki oliwy
  •  sól i czarny pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pory pokrój w talarki.
  • Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pory i smaż je kilka minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
  • W międzyczasie kalarepki obierz, pokrój w plasterki.
  • Dodaj do miękkich porów zalej bulionem, wsyp szczyptę cukru i gotuj do miękkości kalarepek, czyli około 15-20 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Zupę zmiksuj, dodaj chrzan, sok z cytryny i dopraw solą oraz białym pieprzem.
  • Szczypiorek posiekaj na mniejsze kawałki, zalej oliwą, dodaj sól i pieprz a następnie zmiksuj na gładką emulsję.
  • Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju szczypiorkowego.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Marta Dymek / jadlomnia.pl.

Jak sadzić zioła i kiełki?
Autor: Dzień Dobry TVN Jak sadzić zioła i kiełki?

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix