zamknij

Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zielona dolina zdrowia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z kalarepy ze szczypiorowym olejem
Pasta z fasoli, krem z kalarepy, pesto z pietruszki

Składniki

  • 3 małe kalarepki
  • 2 białe części niedużych, młodych porów
  • 1.75 - 2 l  delikatnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
  •  sól i biały pieprz
  • szczypta cukru
  •  delikatny olej
  •  skłaniki na olej szczypiorowy:
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/3 szklanki oliwy
  •  sól i czarny pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pory pokrój w talarki.
  • Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pory i smaż je kilka minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
  • W międzyczasie kalarepki obierz, pokrój w plasterki.
  • Dodaj do miękkich porów zalej bulionem, wsyp szczyptę cukru i gotuj do miękkości kalarepek, czyli około 15-20 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Zupę zmiksuj, dodaj chrzan, sok z cytryny i dopraw solą oraz białym pieprzem.
  • Szczypiorek posiekaj na mniejsze kawałki, zalej oliwą, dodaj sól i pieprz a następnie zmiksuj na gładką emulsję.
  • Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju szczypiorkowego.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Marta Dymek / jadlomnia.pl.

Jak sadzić zioła i kiełki?
Autor: Dzień Dobry TVN Jak sadzić zioła i kiełki?

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix