zamknij

Krem z pieczarek

Przepis

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Domowa zupa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Domisia94Krem z pieczarek

Składniki

  • 1350ml wywar z mięsa
  • 350g pieczarki
  • 50g cebula
  • 50g masło
  • 40g mąka
  • 100ml śmietanka 18%
  • 2 żółtka
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj pieczarki, pokrój w cienkie plastry
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Pieczarki i cebulę podsmaż lekko na około 20 g masła. Odejmij kilką plastrów pieczarek do ozdoby
  • Do pieczarek dodaj niewielką ilość wywaru, podduś
  • Połącz pieczarki z pozostałym wywarem, zmiksuj
  • Sporządź zasmażkę 1stopnia, zagęść nią zupę
  • Po zagotowaniu dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem
  • Dopraw solą do smaku. Ułóż pieczarki do dekoracji

 

Ciekawostka kulinarna:

Stopnie wysmażenie zasmażki

  1. Zasmażkę pierwszego stopnia, czyli białą, smaż krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki. Do jasnych sosów i potraw warzywnych.
  2. Zasmażkę drugiego stopnia czyli jasnozłotą, smaży nieco dłużej, do złocistego koloru i użyj do zup i niektórych sosów
  3. Zasmażkę trzeciego stopnia czyli brązową, ciemnozłotą, smaż najdłużej, ale zwróć uwagę, żeby jej nie spalić na zbyt brązowy kolor. Służy do zagęszczania sosów ciemnych.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

WYWAR Z MIĘSA !!!!!!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix