zamknij

Krem z pieczarek

Przepis

krem Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Domowa zupa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Domisia94Krem z pieczarek

Składniki

  • 1350ml wywar z mięsa
  • 350g pieczarki
  • 50g cebula
  • 50g masło
  • 40g mąka
  • 100ml śmietanka 18%
  • 2 żółtka
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj pieczarki, pokrój w cienkie plastry
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Pieczarki i cebulę podsmaż lekko na około 20 g masła. Odejmij kilką plastrów pieczarek do ozdoby
  • Do pieczarek dodaj niewielką ilość wywaru, podduś
  • Połącz pieczarki z pozostałym wywarem, zmiksuj
  • Sporządź zasmażkę 1stopnia, zagęść nią zupę
  • Po zagotowaniu dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem
  • Dopraw solą do smaku. Ułóż pieczarki do dekoracji

 

Ciekawostka kulinarna:

Stopnie wysmażenie zasmażki

  1. Zasmażkę pierwszego stopnia, czyli białą, smaż krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki. Do jasnych sosów i potraw warzywnych.
  2. Zasmażkę drugiego stopnia czyli jasnozłotą, smaży nieco dłużej, do złocistego koloru i użyj do zup i niektórych sosów
  3. Zasmażkę trzeciego stopnia czyli brązową, ciemnozłotą, smaż najdłużej, ale zwróć uwagę, żeby jej nie spalić na zbyt brązowy kolor. Służy do zagęszczania sosów ciemnych.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

WYWAR Z MIĘSA !!!!!!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix