zamknij

Krem z pietruszek i gruszki

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zupa wege
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ DDTVNKrem z pietruszek i gruszki

Składniki

  • 0,5 kg korzeni pietruszki
  •  ziemniak
  •  gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  •  delikatny bulion warzywny lub woda
  •  oliwa
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek migdałów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę, dodaj pietruszkę i na bardzo małym ogniu duś je przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duś przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Do garnka wlej bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa.
  • Garnek przykryj i gotuj przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
  • W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
  • Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody.
  • Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, jedz posypane migdałami.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Dymek i Magda Popławska.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix