Krem z pietruszek i gruszki
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiZupa wege
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 0,5 kg korzeni pietruszki
- ziemniak
- gruszka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka mleka orkiszowego
- delikatny bulion warzywny lub woda
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka łyżek migdałów
0
1
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę, dodaj pietruszkę i na bardzo małym ogniu duś je przez około 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duś przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
- Do garnka wlej bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa.
- Garnek przykryj i gotuj przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
- W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
- Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody.
- Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, jedz posypane migdałami.
Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".
Autor: Marta Dymek i Magda Popławska.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.