zamknij

Krem z pietruszek i gruszki

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zupa wege
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ DDTVNKrem z pietruszek i gruszki

Składniki

  • 0,5 kg korzeni pietruszki
  •  ziemniak
  •  gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  •  delikatny bulion warzywny lub woda
  •  oliwa
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek migdałów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę, dodaj pietruszkę i na bardzo małym ogniu duś je przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duś przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Do garnka wlej bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa.
  • Garnek przykryj i gotuj przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
  • W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
  • Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody.
  • Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, jedz posypane migdałami.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Dymek i Magda Popławska.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix