zamknij

Krem z pietruszek i gruszki

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zupa wege
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ DDTVNKrem z pietruszek i gruszki

Składniki

  • 0,5 kg korzeni pietruszki
  •  ziemniak
  •  gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  •  delikatny bulion warzywny lub woda
  •  oliwa
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek migdałów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę, dodaj pietruszkę i na bardzo małym ogniu duś je przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duś przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Do garnka wlej bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa.
  • Garnek przykryj i gotuj przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
  • W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
  • Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody.
  • Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, jedz posypane migdałami.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Dymek i Magda Popławska.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix