zamknij

Krem z pietruszek i gruszki

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zupa wege
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ DDTVNKrem z pietruszek i gruszki

Składniki

  • 0,5 kg korzeni pietruszki
  •  ziemniak
  •  gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  •  delikatny bulion warzywny lub woda
  •  oliwa
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek migdałów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę oraz ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę, dodaj pietruszkę i na bardzo małym ogniu duś je przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duś przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  • Do garnka wlej bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa.
  • Garnek przykryj i gotuj przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
  • W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
  • Do miękkich warzyw dodaj mleko i całość zblenduj, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody.
  • Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, jedz posypane migdałami.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Dymek i Magda Popławska.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix