zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
39komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • 1  szalotka
  • 1  ząbek czosnku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100 ml  śmietany
  • kilka  listków bazylii
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Komentarze (39)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobilem jednak po swojemu rewelacja papryki ostrej dodalem i mega

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś tu nie pasuje... albo filmik albo przepis... Pomidory w przepisie kroi się na pół na filmie w ćwiartki, na filmie jest papryka a w przepisie nie ma, czosnek wrzucamy do papryki i to do piekarnika a nie dusimy na patelni... i tak dalej i tak dalej... 100% rozbieżności... no może 98% bo cebule się dusi i wszystko na koniec się miksuje...... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zrobiłem. Ale po cholerę ten cukier? Przez to nie czułem smaku i zapachu bazyli,przypraw.... Cukier zabija takie smaki jak pieprz i sól ... Nie radzę dodawać culru,bo spieprzycie smak no chyba , że lubicie slodko nijakie potrawy.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Dodala bym ser feta zamias bazyli to pietruszke i ptysie miam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ile miejwięcej czasu na to schodzi?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tyle, co kupno słownika ortograficznego...

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Tyle, co kupno słownika ortograficznego...
                          • rozwiń

                          lol mi cie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dzisiaj zrobiłem zupę ale według przepisu z filmu, jest pyszna ale proporcje są na dwie porcje a może ja jem za dużo ;)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  przepyszne polecam ten przepis

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Zupkę zrobiłam. Wykorzystałam przepis z filmu tzn. pół kilo pomidorów piekłam w 230 st. Wyszła rewelacyjna! Idealnie gęsta i słodko kwaśna. Cukru nie dodawalam. Ilościowo to tak na 4 osoby. Polecam

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          przepis w ogóle nie zgadza się z filmem. co to ma być?!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              wygląda apetycznie poproszę jedna a co mi tam a nawet dwie porcje kuchareczki

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Puszyste ego Przepis 14

                                                  Puszyste ego

                                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                                  Pudding z bagietki

                                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                  Efektowne i proste danie

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                  Podany na delikatnym puree

                                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                  Deser z mrożonych truskawek

                                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                  tvnpix