zamknij

Krem z pomidorów i papryki

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Urozmaicony i dietetyczny
Ugotowałem to!55
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów i papryki
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 l zimnej wody
  • do smażenia oliwa
  • 50 g prażonych pestek dyni
  • 3 łyżki bryndzy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • do smaku sól, pieprz
0
37

Sposób przygotowania:

  • Pokrój papryki i wyłóż na folii aluminiowej na blaszce piekarnika.
  • Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory i 4 całe, nieobrane ząbki czosnku oraz tymianek.
  • Równocześnie piecz papryki i pomidory przez 30 minut w 230 stopniach na dwóch poziomach. W tym czasie usmaż posiekaną cebulę.
  • Następnie przełóż cebulę do garnka i gotuj w 0,5 l wody.
  • Następnie wyjmij paprykę z piekarnika i obierz ze skórki.
  • Do wywaru dodaj upieczonę paprykę, pomidory i obrany czosnek. Później dodaj szczyptę chili, tymianek, sól i pieprz. Całość zagotuj i zmiksuj blenderem.
  • Zupę podawaj z prażonymi pestkami dynii i bryndzą.

Porcja tradycyjnej pomidorowej ma 225 kcal, a w naszej wersji 127 kcal.

Przepis z programu "Rewolucja na talerzu" (TVN Style).


Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja jednak wolę zupy na bulionie - bo tu czuć samą wodę ... z chili trzeba wg uznania bo dla mnie zbyt pikantna. ale przepis ok szybka zupka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      dawno nie jadłam czegoś tak pysznego!!! palce lizać :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ja tez zrobilam, skorke z pomidorow zdjelam, rewelacja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              PYSZNA. Ja trochę zmodyfikowałem ten przepis i razem z papryką podpiekłem kawałki obranej marchewki i pietruszki. Cud mód malina :D Niebo w gębie :]

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Pyszne , boskie , najlepsze :) Tylko ,ze Ja obralam pomidorki ze skory :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      podobno nie powinno sei smazycz na olejach roslinnych, z wyjakkiem kokosowego

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          super program, oglądajcie go na: player.pl znajdziecie tam też dużo innych programów kulinarnych. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              można zamiast pestek makaron gwiazdeczki.Taką jadłam w Chorwacji
                              kp

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  z pomidorów nie ściągać skórki??

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Pudding z bagietki Przepis 17

                                      Pudding z bagietki

                                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                      Knedle ze śliwkami

                                      Przepis na słodki obiad

                                      Harira by Joseph Seeletso
                                      Przepis 61

                                      Harira by Joseph Seeletso

                                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                      Kolorowa samba warzywna

                                      Zdrowe i pyszne danie

                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                      Burgery z musztardą i boczkiem

                                      W klimacie amerykańskiego baru

                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                      Kotlety po grecku

                                      Śledzie Kasi Klich
                                      Przepis 34

                                      Śledzie Kasi Klich

                                      Śledź o korzennym posmaku

                                      tvnpix