zamknij

Krem z zielonego groszku z parmezanem

Autor przepisu: moominchef
i smażonymi chili krewetkami

Składniki

  • opakowania zielonego groszku (mrożonego lub świeżego), ok. 900g 2
  • wieksze ziemniaki 4
  • cebule 2
  • pory (tylko białe części) 2
  • marchewki 2
  • soli, pieprzu, cukru, majeranku, curry i czerwonej (ostrej) papryki szczypta
  • łyżki sosu sojowego 4
  • łyżka płynnego, jasnego miodu (akacjowy/lipowy) 1
  • duże ząbki czosnku 3
  • łyżka masła klarowanego 1
  • łyżki oliwy z oliwek 2
  • świeże papryczki chili 3
  • łyżki śmietany 18% 2
  • tacka (13-14 sztuk) obgotowanych, świeżych krewetek 1
  • kostki parmezanu 1/2
  • opakowanie serka topionego (ok. 5 trójkącików) 1
tvnpix