zamknij

Krem z zielonego groszku z parmezanem

Przepis

krem Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
i smażonymi chili krewetkami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moominchefKrem z zielonego groszku z parmezanem i smażonymi chili krewetkami

Składniki

  • 2 opakowania zielonego groszku (mrożonego lub świeżego), ok. 900g
  • 4 wieksze ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2 marchewki
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku, curry i czerwonej (ostrej) papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego, jasnego miodu (akacjowy/lipowy)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 świeże papryczki chili
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 tacka (13-14 sztuk) obgotowanych, świeżych krewetek
  • 1/2 kostki parmezanu
  • 1 opakowanie serka topionego (ok. 5 trójkącików)
0
1

Sposób przygotowania:

  • Pracę zacznij od przygotowania warzywnego bulionu.

 Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
  • Pora starannie opłucz i drobno posiekaj, ale tylko białe części.

 Reszta jego się nam nie przyda. Do garnka wlej nieco ponad litr wrzątku i rozpuść w nim warzywną bulionetkę.

 Po zagotowaniu dodaj ziemniaki i zostaw na niedużym ogniu na 20-25 minut.
  • Po 2-3 minutach dorzuć maarchew.

 W międzyczasie na ptelni typu wok podsmaż na oliwie pora z cebulą. Warzywa powinny się lekko przyrumienić. Po 5-6 minutach dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, a po 7-8 - dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Zdejmuj z ognia. 

Po 12-15 minutach, od wrzucenia do garnka ziemniaków, dodaj całe dwa opakowania groszku.

 Na ostatnie 5 minut przed wyłączeniem palnika dodaj mieszankę porowo-cebulową.

 Po zagotowaniu zupy i zdjęciu garnka z kuchenki czekaj chwilę, aż ostygnie.

 Dołóż ser topiony i całość zmiksuj. Zblenduj wszystko na jednolitą masę i dopraw wedle uznania.
  • Można dodać sos sojowy - około 4 stołowych łyżek.

 Aby zmienić nieco mdły smak zupy dodaj jeszcze 2 łyżeczki cukru, trochę majeranku (najlepszy na prawidłowe trawienie), curry, pieprzu i soli.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i gdy zupa lekko ostygnie dodaj 2 łyżki śmietany 18%.
 Postaw znowu na palniku i trzymaj na najmniejszym ogniu. 

Krem gotowy, czas na dodatki.
  • Krewetki opłucz. Z każdej z krewetek usuń główkę, nóżki i pancerz. 
Na patelni rozgrzej masło klarowane i na gorący tłuszcz posyp curry i drobno posiekane papryczki chili (może być ew. chili w proszku). Po chwili dodaj krewetki i smaż je na oby dwu stronach po 3-4 minuty.
  • Należy pamiętać, że krewetki te zostały już raz obgotowane (w słonej wodzie, najprawdopodobniej na kutrze tuż po złowieniu) i trzymanie ich za długo na patelni spowoduje, iż ich mięso stwardnieje i będą niesmaczne.
  • Krewetki gotowe, teraz czas na utarcie połowy kostki parmezanu, w większe kawałki. 

Krem przelany do miski obficie posyp parmezanem i dodaj zależnie od ilościowych preferencji, krewetki z chili.

 Jest to idealny krem na chłodniejsze dni adresowany do otwartych na nowe smaki fanów kuchni zarówno polskiej, jak i śródziemnomorskiej i wschodniej. Łączy ze sobą wiosenną barwę groszku z pięknie kontrastującymi i mocno aromatycznymi krewetkami. Ich orientalny smak podkreśla dodatkowo aksamitność topionego serka i grubo starty, lekko pikantny parmezan.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix