zamknij

Krem z zielonego groszku z parmezanem

Przepis

krem Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
i smażonymi chili krewetkami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moominchefKrem z zielonego groszku z parmezanem i smażonymi chili krewetkami

Składniki

  • 2 opakowania zielonego groszku (mrożonego lub świeżego), ok. 900g
  • 4 wieksze ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2 marchewki
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku, curry i czerwonej (ostrej) papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego, jasnego miodu (akacjowy/lipowy)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 świeże papryczki chili
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 tacka (13-14 sztuk) obgotowanych, świeżych krewetek
  • 1/2 kostki parmezanu
  • 1 opakowanie serka topionego (ok. 5 trójkącików)
0
1

Sposób przygotowania:

  • Pracę zacznij od przygotowania warzywnego bulionu.

 Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
  • Pora starannie opłucz i drobno posiekaj, ale tylko białe części.

 Reszta jego się nam nie przyda. Do garnka wlej nieco ponad litr wrzątku i rozpuść w nim warzywną bulionetkę.

 Po zagotowaniu dodaj ziemniaki i zostaw na niedużym ogniu na 20-25 minut.
  • Po 2-3 minutach dorzuć maarchew.

 W międzyczasie na ptelni typu wok podsmaż na oliwie pora z cebulą. Warzywa powinny się lekko przyrumienić. Po 5-6 minutach dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, a po 7-8 - dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Zdejmuj z ognia. 

Po 12-15 minutach, od wrzucenia do garnka ziemniaków, dodaj całe dwa opakowania groszku.

 Na ostatnie 5 minut przed wyłączeniem palnika dodaj mieszankę porowo-cebulową.

 Po zagotowaniu zupy i zdjęciu garnka z kuchenki czekaj chwilę, aż ostygnie.

 Dołóż ser topiony i całość zmiksuj. Zblenduj wszystko na jednolitą masę i dopraw wedle uznania.
  • Można dodać sos sojowy - około 4 stołowych łyżek.

 Aby zmienić nieco mdły smak zupy dodaj jeszcze 2 łyżeczki cukru, trochę majeranku (najlepszy na prawidłowe trawienie), curry, pieprzu i soli.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i gdy zupa lekko ostygnie dodaj 2 łyżki śmietany 18%.
 Postaw znowu na palniku i trzymaj na najmniejszym ogniu. 

Krem gotowy, czas na dodatki.
  • Krewetki opłucz. Z każdej z krewetek usuń główkę, nóżki i pancerz. 
Na patelni rozgrzej masło klarowane i na gorący tłuszcz posyp curry i drobno posiekane papryczki chili (może być ew. chili w proszku). Po chwili dodaj krewetki i smaż je na oby dwu stronach po 3-4 minuty.
  • Należy pamiętać, że krewetki te zostały już raz obgotowane (w słonej wodzie, najprawdopodobniej na kutrze tuż po złowieniu) i trzymanie ich za długo na patelni spowoduje, iż ich mięso stwardnieje i będą niesmaczne.
  • Krewetki gotowe, teraz czas na utarcie połowy kostki parmezanu, w większe kawałki. 

Krem przelany do miski obficie posyp parmezanem i dodaj zależnie od ilościowych preferencji, krewetki z chili.

 Jest to idealny krem na chłodniejsze dni adresowany do otwartych na nowe smaki fanów kuchni zarówno polskiej, jak i śródziemnomorskiej i wschodniej. Łączy ze sobą wiosenną barwę groszku z pięknie kontrastującymi i mocno aromatycznymi krewetkami. Ich orientalny smak podkreśla dodatkowo aksamitność topionego serka i grubo starty, lekko pikantny parmezan.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix