zamknij

Krem ziemniaczany z selerem i truflami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Krem ziemniaczany z selerem i truflami

Składniki

  • 4  ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 l wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki pasty truflowej
  • 4 krople oleju truflowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz świeżo zmielony
  • do smażenia klarowane masło
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki oraz selera i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa w rondlu na rozgrzanym maśle, dodając sok z cytryny. Całość zalej wywarem tak, aby przykrył warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę blenderem.
  • Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wywaru, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj śmietanę i po raz kolejny zblenduj. Dodaj pastę truflową, olej truflowy i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.
  • W sezonie truflowym warto jest podawać zupę z płatkami świeżo startej trufli.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix