zamknij

Krem ziemniaczany z selerem i truflami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Krem ziemniaczany z selerem i truflami

Składniki

  • 4  ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 l wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki pasty truflowej
  • 4 krople oleju truflowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz świeżo zmielony
  • do smażenia klarowane masło
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki oraz selera i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa w rondlu na rozgrzanym maśle, dodając sok z cytryny. Całość zalej wywarem tak, aby przykrył warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę blenderem.
  • Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wywaru, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj śmietanę i po raz kolejny zblenduj. Dodaj pastę truflową, olej truflowy i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.
  • W sezonie truflowym warto jest podawać zupę z płatkami świeżo startej trufli.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix