zamknij

Kremowa zupa z dyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczny smak jesieni
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeKremowa zupa z dyni

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść pestek dyni
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 cytryna
  •  oliwa z oliwek
  •  do dekoracji:
  • odrobina czerwonego octu winnego
  •  liście świeżych ziół
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz dynię, krojąc jej miąższ w kostkę o boku ok. 2cm. Oczyść pestki i osusz.
  • Obierz marchew i pokrójw plasterki.
  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej 3-4 łyżki oliwy w garnku i zeszklij szalotki z czosnkiem. Dopraw solą, zamieszaj a następnie dodaj marchew i smaż często mieszając przez ok. 5 minut.
  • Po upływie tego czasu dodaj dynię, podsmaż chwilę i zalej ciepłym bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie rozgrzej teflonową patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią pestki dyni. Praż często podrzucając patelnią przez ok. 2 minuty aż pestki się zrumienią. Następnie zdejmij z ognia i przesyp na zimny talerz.
  • Dopraw zupę solą, pieprzem oraz dodaj śmietankę.
  • Delikatnie wymieszaj zupę i doprowadź do wrzenia.
  • Zdejmij z ognia i utrzyj na gładki krem przy pomocy blendera. Przelej utartą zupę przez sitko do drugiego garnka tak by krem nabrał gładkiej konsystencji.
  • Ponownie zagrzej przez 2-3 minuty doprawiając sokiem z cytryny.
  • Gotowy krem podawaj z dodatkiem uprażonych pestek dyni z grzankami, udekorowany octem winnym oraz świeżymi ziołami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, lubię takie kremy, ja dodaję jeszcze mleko kokosowe(z lidla), mniam :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix