zamknij

Kremowa zupa z dyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczny smak jesieni
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeKremowa zupa z dyni

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść pestek dyni
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 cytryna
  •  oliwa z oliwek
  •  do dekoracji:
  • odrobina czerwonego octu winnego
  •  liście świeżych ziół
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz dynię, krojąc jej miąższ w kostkę o boku ok. 2cm. Oczyść pestki i osusz.
  • Obierz marchew i pokrójw plasterki.
  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej 3-4 łyżki oliwy w garnku i zeszklij szalotki z czosnkiem. Dopraw solą, zamieszaj a następnie dodaj marchew i smaż często mieszając przez ok. 5 minut.
  • Po upływie tego czasu dodaj dynię, podsmaż chwilę i zalej ciepłym bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie rozgrzej teflonową patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią pestki dyni. Praż często podrzucając patelnią przez ok. 2 minuty aż pestki się zrumienią. Następnie zdejmij z ognia i przesyp na zimny talerz.
  • Dopraw zupę solą, pieprzem oraz dodaj śmietankę.
  • Delikatnie wymieszaj zupę i doprowadź do wrzenia.
  • Zdejmij z ognia i utrzyj na gładki krem przy pomocy blendera. Przelej utartą zupę przez sitko do drugiego garnka tak by krem nabrał gładkiej konsystencji.
  • Ponownie zagrzej przez 2-3 minuty doprawiając sokiem z cytryny.
  • Gotowy krem podawaj z dodatkiem uprażonych pestek dyni z grzankami, udekorowany octem winnym oraz świeżymi ziołami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, lubię takie kremy, ja dodaję jeszcze mleko kokosowe(z lidla), mniam :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix