zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kremówki "Irish Cream"

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
efrank
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mniamniam.blox.pl/htmlKremówki "Irish Cream"

Składniki

  • 2 sztuki (kostki) masła Lurpak
  • 300 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru białego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 600 ml mleka
  • 90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka octu
  • 4 duże żółtka
  • 1 kieliszek likieru Irish Cream
0
10

Ciasto: Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C. Krem: 2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła. Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix