zamknij

Krewetki habanero z boczkiem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z sosem kolendrowym
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Blue CactusKrewetki habanero z boczkiem

Składniki

  • 8 sztuk krewetek tygrysich 16/20
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 papryczki habanero (ilość zależna od preferencji)
  • 80 g ryżu białego
  • 1 papryka słodka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 jogurt naturalny
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  •  sól i pieprz do smaku
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wyciśnij czosnek, dodaj drobno posiekane habanero, kolendrę i jogurt
  • Krewetki obierz ze skorupy zostawiając ogony, a następnie oczyść z jelita
  • Dodaj do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Następnie kążda krewetkę z osobna zawiń w plaster boczku i nabijaj na szpadki na przemian z cząstkami cebuli
  • Gotowe szaszłyki z krewetkami grilluj na średnio rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż boczek się zrumieni
  • Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w małe cząstki i grilluj
  • Ugotowany ryż mieszaj z kolendrą, wyłóż na talerz z krewetkami  i warzywami
  • Gotowe danie podaj z sosem Cilantro Ranch (sos na bazie kolendry)

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11

Patrick Hanna - Szef kuchni "Blue Catus"

Patrick Hanna - szef kuchni "Blue Cactus"
Autor: Blue Cactus Patrick Hanna - szef kuchni "Blue Cactus"
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix