zamknij

Krewetki habanero z boczkiem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z sosem kolendrowym
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Blue CactusKrewetki habanero z boczkiem

Składniki

  • 8 sztuk krewetek tygrysich 16/20
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 papryczki habanero (ilość zależna od preferencji)
  • 80 g ryżu białego
  • 1 papryka słodka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 jogurt naturalny
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  •  sól i pieprz do smaku
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wyciśnij czosnek, dodaj drobno posiekane habanero, kolendrę i jogurt
  • Krewetki obierz ze skorupy zostawiając ogony, a następnie oczyść z jelita
  • Dodaj do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Następnie kążda krewetkę z osobna zawiń w plaster boczku i nabijaj na szpadki na przemian z cząstkami cebuli
  • Gotowe szaszłyki z krewetkami grilluj na średnio rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż boczek się zrumieni
  • Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w małe cząstki i grilluj
  • Ugotowany ryż mieszaj z kolendrą, wyłóż na talerz z krewetkami  i warzywami
  • Gotowe danie podaj z sosem Cilantro Ranch (sos na bazie kolendry)

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11

Patrick Hanna - Szef kuchni "Blue Catus"

Patrick Hanna - szef kuchni "Blue Cactus"
Autor: Blue Cactus Patrick Hanna - szef kuchni "Blue Cactus"
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix