zamknij

Krewetki królewskie z quinoa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakKrewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru

Składniki

  • 16 krewetek królewskich
  • 50 gr quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 brokuły
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 15 listków kolendry
  • 1 chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 80 ml klarowanego masła
0
0

Sposób przygotowania:

  • Krewetki obierz i oczyść. Chili i czosnek pokrój w plasterki. Na klarowanym maśle smaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły pokrój na mniejsze części i blanszuj – muszą pozostać chrupkie.
  • Quinoe ugotuj w wodzie około 10-15 min. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwę
    z oliwek i posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Cebulę czerwoną pokrój w plastry
    i rozdziel krążki. Limonkę obierz ze skóry i wykrój segmenty – fileciki.
  • Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Jogurt nałoż z wyciskanej butelki lub szprycy.

***

QUINOA, inaczej ryż peruwiański, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Jest wyjątkowym produktem, bo nie zawiera glutenu. Kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Galeria foto (5)

Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru

  • Chili i czosnek pokrój w plasterki
    Chili i czosnek pokrój w plasterki(1 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Na klarowanym maśle usmaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
    Na klarowanym maśle usmaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. (2 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Użyj obręczy do uformowania wieży  komosy ryżowej
    Użyj obręczy do uformowania wieży komosy ryżowej(3 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Jogurt nałóż z wyciskanej butelki lub szprycy
    Jogurt nałóż z wyciskanej butelki lub szprycy(4 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku  i imbiru
    Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru(5 z 5) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix