zamknij

Krewetki królewskie z quinoa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakKrewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru

Składniki

  • 16 krewetek królewskich
  • 50 gr quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 brokuły
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 15 listków kolendry
  • 1 chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 80 ml klarowanego masła
0
0

Sposób przygotowania:

  • Krewetki obierz i oczyść. Chili i czosnek pokrój w plasterki. Na klarowanym maśle smaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły pokrój na mniejsze części i blanszuj – muszą pozostać chrupkie.
  • Quinoe ugotuj w wodzie około 10-15 min. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwę
    z oliwek i posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Cebulę czerwoną pokrój w plastry
    i rozdziel krążki. Limonkę obierz ze skóry i wykrój segmenty – fileciki.
  • Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Jogurt nałoż z wyciskanej butelki lub szprycy.

***

QUINOA, inaczej ryż peruwiański, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Jest wyjątkowym produktem, bo nie zawiera glutenu. Kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Galeria foto (5)

Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru

  • Chili i czosnek pokrój w plasterki
    Chili i czosnek pokrój w plasterki(1 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Na klarowanym maśle usmaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
    Na klarowanym maśle usmaż krewetki z chili i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. (2 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Użyj obręczy do uformowania wieży  komosy ryżowej
    Użyj obręczy do uformowania wieży komosy ryżowej(3 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Jogurt nałóż z wyciskanej butelki lub szprycy
    Jogurt nałóż z wyciskanej butelki lub szprycy(4 z 5) Fot. Robert Słuszniak
  • Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku  i imbiru
    Krewetki królewskie, Quinoa, brokuły, czerwona cebula, limonka, dressing z czosnku i imbiru(5 z 5) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix