zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 1 Ilość porcji
rafaello47
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://rafalszwajlik.blox.pl/Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Składniki

  • 5 krewetek podgotowanych
  • 1 bagietka
  • łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • garść ziół suszonych
0
3

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę tnę , smaruję masłem, sypię przyprawami i na 5 min na ruszt...do lekkiego zbrązowienia. Zioła suszone to: oregano,czosnek,pieprz,bazylia rozmaryn,szałwia –mielone gotowe.
  • Krewetki rozmrażam sobie wcześniej, sprzedawane są już podgotowane, marzeniem byłoby zjeść zupełnie niemrożoną , z oceanu wyjętą.
  • Obieram z pancerzyka, wnętrzności już nie ma, bo ktoś przed mrożenie usunął je za mnie.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę , pamiętając o jej niespaleniu, gdyż ma niższą temperaturę tzw., dymienia niż olej , gdy zatem skwierczącą jest wspomniana oliwa – wrzucam krewetki i za chwilę cebulkę, a potem czosnek, solę pod koniec smażenia i pieprzę, oraz dodaję masła na patelnię.
  • Gdy krewetki staną się rumiane, układam je na grzance uprzednio przygotowanej.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix