zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 1 Ilość porcji
rafaello47
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://rafalszwajlik.blox.pl/Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Składniki

  • 5 krewetek podgotowanych
  • 1 bagietka
  • łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • garść ziół suszonych
0
3

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę tnę , smaruję masłem, sypię przyprawami i na 5 min na ruszt...do lekkiego zbrązowienia. Zioła suszone to: oregano,czosnek,pieprz,bazylia rozmaryn,szałwia –mielone gotowe.
  • Krewetki rozmrażam sobie wcześniej, sprzedawane są już podgotowane, marzeniem byłoby zjeść zupełnie niemrożoną , z oceanu wyjętą.
  • Obieram z pancerzyka, wnętrzności już nie ma, bo ktoś przed mrożenie usunął je za mnie.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę , pamiętając o jej niespaleniu, gdyż ma niższą temperaturę tzw., dymienia niż olej , gdy zatem skwierczącą jest wspomniana oliwa – wrzucam krewetki i za chwilę cebulkę, a potem czosnek, solę pod koniec smażenia i pieprzę, oraz dodaję masła na patelnię.
  • Gdy krewetki staną się rumiane, układam je na grzance uprzednio przygotowanej.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix