zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 1 Ilość porcji
rafaello47
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://rafalszwajlik.blox.pl/Krewetki na grzance z cebulką i czosnkiem

Składniki

  • 5 krewetek podgotowanych
  • 1 bagietka
  • łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • garść ziół suszonych
0
3

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę tnę , smaruję masłem, sypię przyprawami i na 5 min na ruszt...do lekkiego zbrązowienia. Zioła suszone to: oregano,czosnek,pieprz,bazylia rozmaryn,szałwia –mielone gotowe.
  • Krewetki rozmrażam sobie wcześniej, sprzedawane są już podgotowane, marzeniem byłoby zjeść zupełnie niemrożoną , z oceanu wyjętą.
  • Obieram z pancerzyka, wnętrzności już nie ma, bo ktoś przed mrożenie usunął je za mnie.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę , pamiętając o jej niespaleniu, gdyż ma niższą temperaturę tzw., dymienia niż olej , gdy zatem skwierczącą jest wspomniana oliwa – wrzucam krewetki i za chwilę cebulkę, a potem czosnek, solę pod koniec smażenia i pieprzę, oraz dodaję masła na patelnię.
  • Gdy krewetki staną się rumiane, układam je na grzance uprzednio przygotowanej.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix