zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki w sosie mandarynkowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
remkowski
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: http://cuisinederemi.blogspot.com/Krewetki w sosie mandarynkowym

Składniki

  • 200 g krewetek tygrysich
  • 2 mandarynki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 2 łyżki  masła klasycznego Lurpak
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle. Skórkę z jednej mandarynki zcieramy i dodajemy do cebuli.
  • Następnie dodajemy sok z obu mandarynek i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. W międzyczasie krewetki przelewamy wodą i zostawiamy aby odciekły. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz i odrobinę kurkumy dla podbicia koloru.
  • Następnie dodajemy krewetki i zagotowujemy wszystko razem. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo mi to smakowało. Jedynie do czego można się przyczepić to do ilości sosu. Wyszło go bardzo mało i następnym razem jak będę gotował to danie zwiększę ilość składników

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja miksuje kilka mandarynek bez pestek i ilość sosu jest większa,ale trzeba uważać by mandarynki względnie dokładnie obrać,bo sos może dostać trochę goryczki

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          tvnpix