zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki w sosie mandarynkowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
remkowski
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: http://cuisinederemi.blogspot.com/Krewetki w sosie mandarynkowym

Składniki

  • 200 g krewetek tygrysich
  • 2 mandarynki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 2 łyżki  masła klasycznego Lurpak
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle. Skórkę z jednej mandarynki zcieramy i dodajemy do cebuli.
  • Następnie dodajemy sok z obu mandarynek i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. W międzyczasie krewetki przelewamy wodą i zostawiamy aby odciekły. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz i odrobinę kurkumy dla podbicia koloru.
  • Następnie dodajemy krewetki i zagotowujemy wszystko razem. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo mi to smakowało. Jedynie do czego można się przyczepić to do ilości sosu. Wyszło go bardzo mało i następnym razem jak będę gotował to danie zwiększę ilość składników

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja miksuje kilka mandarynek bez pestek i ilość sosu jest większa,ale trzeba uważać by mandarynki względnie dokładnie obrać,bo sos może dostać trochę goryczki

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          tvnpix