Krewetki w sosie z owoców mango
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Składniki
- 120 ml oliwy extra virgine
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 2 mango
- 50 ml soku pomarańczowego
- 1 pęczek bazylii
- 100 g migdałów w całości
- szczypta soli gruboziarnistej
- pieprz zmielony do smaku
- kilka listków bazylii do dekoracji
- kwiaty chabrów do dekoracji
- 12 • 12 krewetek Black Tiger 16/20
Sposób przygotowania:
Przesmaż krewetki na oliwie (1 łyżka) z chili i imbirem, około dwóch minut z każdej strony. Z mango wykrój sześć cząstek i karmelizuj z dodatkiem masła na patelni.
Z reszty mango przygotuj sos. Owoc obierz ze skórki i duś na maśle. Dodaj sok pomarańczowy i miksuj na gładką masę. W moździerzu utrzyj bazylię z migdałami i przyprawami, z oliwą z oliwek (około 6-7 łyżek).
Dekorujuj świeżymi liśćmi bazylii i kwiatami chabrów.
Autorzy:
Krzysztof Kwapiński Chef w restauracji Latający Talerz https://www.facebook.com/latajacytalerz
Przemek Klima Sous Chef w restauracji Sowa i Przyjaciele