zamknij

Krewetki z czosnkiem i cytryną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Krewetki w 30 min
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krewetki z czosnkiem i cytryną
Autor: StockFood/AgencjaFree Krewetki z czosnkiem i cytryną

Składniki

  • 20 dużych surowych krewetek, oczyszczonych i obranych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 1/4 papryczki chilli
  • 5- 6 łyżek oliwy z oliwek
  •  sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Krewetki wysusz. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
  • Odkrój kawałek skórki z cytryny. Z połowy cytryny wyciśnij sok.
  • Papryczkę umyj i pokrój w pierścienie.
  • W rondlu rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, dodaj czosnek, imbir, skórkę z cytryny i papryczkę.
  • Smaż przez chwilę, zdejmij z ognia i dodaj 2-3 łyżki cytryny i odstaw.
  • Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż krewetki na średnim ogniu 2-3 minuty każdą partię.
  • Dopraw solą i podawaj na gorącym talerzu polane oliwą z rondla oraz świeżą bagietką.
Krewetki z czosnkiem i cytryną
Autor: StockFood/AgencjaFree Krewetki z czosnkiem i cytryną

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix