zamknij

Krewetki z czosnkiem i cytryną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Krewetki w 30 min
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Krewetki z czosnkiem i cytryną
Autor: StockFood/AgencjaFree Krewetki z czosnkiem i cytryną

Składniki

  • 20 dużych surowych krewetek, oczyszczonych i obranych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 1/4 papryczki chilli
  • 5- 6 łyżek oliwy z oliwek
  •  sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Krewetki wysusz. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
  • Odkrój kawałek skórki z cytryny. Z połowy cytryny wyciśnij sok.
  • Papryczkę umyj i pokrój w pierścienie.
  • W rondlu rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, dodaj czosnek, imbir, skórkę z cytryny i papryczkę.
  • Smaż przez chwilę, zdejmij z ognia i dodaj 2-3 łyżki cytryny i odstaw.
  • Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż krewetki na średnim ogniu 2-3 minuty każdą partię.
  • Dopraw solą i podawaj na gorącym talerzu polane oliwą z rondla oraz świeżą bagietką.
Krewetki z czosnkiem i cytryną
Autor: StockFood/AgencjaFree Krewetki z czosnkiem i cytryną

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix