zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki z pieprzem truskawkowym i delikatnym serkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: prawodogotowaniazpasja.blox.plKrewetki z pieprzem truskakowym i delikatnym serkiem

Składniki

  • 270 gr ciasta francuskiego
  • do smaku sól morska
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1  jajko
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 1 ząbek czosnku
  • do smaku chili
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego
  • 2 łyżki suszonych truskawkek
  • 1/2  limonki
  • 15 dag serka koziego twarogowego
  • 20 dag obranych dużych krewetek
  • do smaku pieprz czarny lub biały
0
8

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy odrobiną białego sezamu i przy pomocy foremek do ciastek wycinamy z niego dowolne kształty
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut
  • Suszone truskawki rozdrabniamy, a następnie mielimy przy pomocy młynka do pieprzu. Mieszamy z kolorowym pieprzem
  • Skórkę limonki parzymy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (bez albedo). Dodajemy do serka wraz z wyciśniętym sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy
  • Czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wrzucamy pokrojony czosnek. Ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu około minuty
  • Dodajemy krewetki i mieszając smażymy razem maksymalnie 60 sekund (świeże niegotowane krewetki nieco dłużej, tzn. do chwili aż zmienią kolor na kremowy)
  • Krewetki doprawiamy do smaku pieprzem truskawkowym, solą i chili (jeśli używamy świeżego chili, dodajemy je na patelnię razem z czosnkiem, a więc na samym początku smażenia
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy łyżeczkę limonkowego sera. Przybieramy jeszcze ciepłymi krewetkami. Podajemy od razu po przygotowaniu

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis naprawdę bardzo pyszne , robiła to na konkursie Kucharskim w szkole i jury było bardzo zaskoczone takim połączeniem i fenomenalnym smakiem :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix