zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki z pieprzem truskawkowym i delikatnym serkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: prawodogotowaniazpasja.blox.plKrewetki z pieprzem truskakowym i delikatnym serkiem

Składniki

  • 270 gr ciasta francuskiego
  • do smaku sól morska
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1  jajko
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 1 ząbek czosnku
  • do smaku chili
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego
  • 2 łyżki suszonych truskawkek
  • 1/2  limonki
  • 15 dag serka koziego twarogowego
  • 20 dag obranych dużych krewetek
  • do smaku pieprz czarny lub biały
0
8

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy odrobiną białego sezamu i przy pomocy foremek do ciastek wycinamy z niego dowolne kształty
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut
  • Suszone truskawki rozdrabniamy, a następnie mielimy przy pomocy młynka do pieprzu. Mieszamy z kolorowym pieprzem
  • Skórkę limonki parzymy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (bez albedo). Dodajemy do serka wraz z wyciśniętym sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy
  • Czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wrzucamy pokrojony czosnek. Ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu około minuty
  • Dodajemy krewetki i mieszając smażymy razem maksymalnie 60 sekund (świeże niegotowane krewetki nieco dłużej, tzn. do chwili aż zmienią kolor na kremowy)
  • Krewetki doprawiamy do smaku pieprzem truskawkowym, solą i chili (jeśli używamy świeżego chili, dodajemy je na patelnię razem z czosnkiem, a więc na samym początku smażenia
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy łyżeczkę limonkowego sera. Przybieramy jeszcze ciepłymi krewetkami. Podajemy od razu po przygotowaniu

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis naprawdę bardzo pyszne , robiła to na konkursie Kucharskim w szkole i jury było bardzo zaskoczone takim połączeniem i fenomenalnym smakiem :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix