zamknij

Królik w winie z pęczakiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
I prawdziwkami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Królik w winie z pęczakiem
Autor: m.kwasek/m.dudko/j.majewski/j.kloskowski "Ugotowani" - akcja specjalna

Składniki

  •  królik:
  • 4 polędwiczki (ok. 300-400 g każda)
  • 12 szalotek
  •  natka pietruszki
  • 1/2 l białego wina
  •  gotowany bulion warzywny
  •  pieprz, sól
  •  olej
  •  kasza:
  • 1 opakowanie kaszy pęczek
  •  marchewka
  •  cebula
  •  pietruszka
  •  seler
  • 1 szklaneczka whisky
  •  sól, oliwa
  •  prawdziwki:
  •  prawdziwki (najlepiej świeże, ale mogą być mrożone)
  • 1 opakowanie suszonych pomidorów
  • 5-6 ząbków czosnku
  •  orzechy pini lub nerkowca
  •  szpinak
  •  opcjonalnie natka pietruszki
0
1

Przepis uczestniczki programu "Ugotowani"

Sposób przygotowania:

Królik:

  • Polędwiczki z królika natrzyj pieprzem i solą.
  • Obsmaż na oleju, przełóż do garnka razem z całymi szalotkami i bulione.
  • Całość zalej wodą, a po chwili białym winem.
  • Duś do miękkości, podlewając wodą, jeśli wyparuje.
  • Podaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Kasza:

  • Kaszę gotuj al dente (gotuj tak, by była chrupka i nierozgotowana).
  • W garnku na oliwie zeszklij, pokrojoną w drobną kostkę, cebulę, a następnie podsmaż starte na tarce warzywa.
  • Dodaj kaszę i zalej whisky.
  • Duś przez kilka minut aż kasza wchłonie alkohol i oliwę i uzyska pożądaną miekkość.

Prawdziwki:

  • Prawdziwki, suszone pomidory i czosnek podsmaż na patelni na odrobinie oliwy aż grzyby będą miękkie (należy uważać, aby nie przesmażyć).
  • Na osobnej patelni praż orzechy i wrzuć do gotujących się grzybów.
  • Po chwili dodaj szpinak i natkę pietruszki.
  • Całość mieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Podaj tak, aby szpinak pozostał w zasadzie surowy.

 

Autor: Marta Kiliańska - Bendarz

Przepis z programu "Ugotowani": Zdublowany pijany król.

 

Inne przepisy "Ugotowanych":

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam królika,z kaszą pycha,w Lidlu często kupuję świeże tusze i robię zapiekany z śmietaną.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix