zamknij

Krucha tarta z orzechami

Przepis

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszna tarta na świąteczny stół
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Paweł WodnickiKrucha tarta z orzechami

Składniki

  •  sól
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 320 g cukru
  • 1 żółtko (lub całe jajko)
  • trochę wody lub mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 350 g orzechów włoskich
0
0
  • Spód: Trzepaczką ubij 1 żółtko (lub całe jajko) z 70 g cukru aż do otrzymania pienistej mieszanki o kolorze prawie białym lub blado żółtym, rozrzedź dodając wodę lub mleko.
  • Na dużej desce rozsyp mąkę i dodaj kawałki masła w temperaturze pokojowej, dodaj sól. Rozcieraj delikatnie mąkę i masło w rękach. Mąka ma przechodzić między palcami, całość ma tworzyć sypką mieszankę przypominającą piasek. Gdy masa jest gotowa uformuj z niej koronę i pośrodku wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtka, cukru i wody. Połącz szybko w całość nie ugniatając rękami, ale używając np. ostrza dużego noża, przekładając masę od dołu do góry. Gdy masa jest prawie jednolita, trzyma się i klei to poziom wilgoci jest odpowiedni. Jeśli nie, należy dodać kilka kropli wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można rozsypać trochę mąki na stole i połączyć całą masę ściślej naciskając mocno rękami, rozcierając masę na cienką warstwę, tak by stała się całkiem jednolita. Nie można za mocno „pracować”, aby składniki się nie rozgrzały – w przeciwnym razie ciasto będzie się sypało. Następnie uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 lub 30 min.
  • Wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrągłą formę o grubości około 1 cm, przełóż do tortownicy starając się uformować równe, wysokie boki. Możesz również rozwałkowane ciasto włożyć do tortownicy i pod spodem umieścić papier do pieczenia, również nie zapominając o uformowaniu równych boków. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
  • Orzechy w masie karmelowej: Na patelni, najlepiej o teflonowym spodzie, rozpuść na delikatnym ogniu 250 g cukru aż do otrzymania jasnego karmelu. Dodaj 150 g śmietanki 30% (uwaga, pryska na patelni, dodajemy powoli), zmniejsz ogień do minimum i bardzo delikatnie zredukuj aż karmel stanie się gęsty, ale wciąż lejący. Do gotowego karmelu wsypać 350 g orzechów.
  • Wlej całość na spód ze wcześniej wyjętego kruchego ciasta.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix