zamknij

Krucha tarta z orzechami

Przepis

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszna tarta na świąteczny stół
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paweł WodnickiKrucha tarta z orzechami

Składniki

  •  sól
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 320 g cukru
  • 1 żółtko (lub całe jajko)
  • trochę wody lub mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 350 g orzechów włoskich
0
0
  • Spód: Trzepaczką ubij 1 żółtko (lub całe jajko) z 70 g cukru aż do otrzymania pienistej mieszanki o kolorze prawie białym lub blado żółtym, rozrzedź dodając wodę lub mleko.
  • Na dużej desce rozsyp mąkę i dodaj kawałki masła w temperaturze pokojowej, dodaj sól. Rozcieraj delikatnie mąkę i masło w rękach. Mąka ma przechodzić między palcami, całość ma tworzyć sypką mieszankę przypominającą piasek. Gdy masa jest gotowa uformuj z niej koronę i pośrodku wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtka, cukru i wody. Połącz szybko w całość nie ugniatając rękami, ale używając np. ostrza dużego noża, przekładając masę od dołu do góry. Gdy masa jest prawie jednolita, trzyma się i klei to poziom wilgoci jest odpowiedni. Jeśli nie, należy dodać kilka kropli wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można rozsypać trochę mąki na stole i połączyć całą masę ściślej naciskając mocno rękami, rozcierając masę na cienką warstwę, tak by stała się całkiem jednolita. Nie można za mocno „pracować”, aby składniki się nie rozgrzały – w przeciwnym razie ciasto będzie się sypało. Następnie uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 lub 30 min.
  • Wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrągłą formę o grubości około 1 cm, przełóż do tortownicy starając się uformować równe, wysokie boki. Możesz również rozwałkowane ciasto włożyć do tortownicy i pod spodem umieścić papier do pieczenia, również nie zapominając o uformowaniu równych boków. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
  • Orzechy w masie karmelowej: Na patelni, najlepiej o teflonowym spodzie, rozpuść na delikatnym ogniu 250 g cukru aż do otrzymania jasnego karmelu. Dodaj 150 g śmietanki 30% (uwaga, pryska na patelni, dodajemy powoli), zmniejsz ogień do minimum i bardzo delikatnie zredukuj aż karmel stanie się gęsty, ale wciąż lejący. Do gotowego karmelu wsypać 350 g orzechów.
  • Wlej całość na spód ze wcześniej wyjętego kruchego ciasta.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix