zamknij

Kruche babeczki szpinakowe z serem ricotta

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Babeczki idealne dla twoich gości
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: testykulinarne.plKruche babeczki szpinakowe z serem ricotta

Składniki

  •  ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  •  sól
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  •  Farsz:
  • 1/2 kg szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól
  •  pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • 5 sztuk orzechów
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Zagnieć ciasto kruche i odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrój małe koła, które następnie przenieś do babeczkowych foremek.
  • Piecz je ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Na patelni z odrobiną masła przesmaż szpinak.
  • Następnie dodaj ser ricotta (może być również tłusty serek śmietankowy).
  • Powstałą masę przypraw solą, czosnkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki.
  • Posyp podprażonymi orzechami.
  • Gotowy farsz przełóż do babeczek i włóż do piekarnika na 10 minut.

Autor: testykulinarne.pl

Przepis z konkursu Kulinarny Blog Roku 2012.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix