zamknij

Kruche ciasto migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Domowe jak u mamy
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: BBSKruche ciasto migdałowo z jagodami

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1/2 do kruszonki)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 jajka (2 do masy)
  • 1 szklanka cukru (1/2 do kruszonki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 170 g zmielonych migdałów (70 g do kruszonki)
  • 4 łyżki  cukru do masy
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g roztopionego masła (do kruszonki)
0
12

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, powoli miksując dodaj masło, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. Wyłóż ciasto do formy
  • W osobnej miseczce ubij 2 jajka, dodając cukier i zmielone migdały. Wlej śmietanę i amaretto, dobrze wymieszaj
  • Na rozłożone w foremce ciasto wsyp odsączone jagody, zalej masą migdałowo-śmietanową
  • Przygotuj kruszonkę: mielone migdały zmieszaj z cukrem i mąką, dodaj roztopione maso, zagnieć w kulkę i ścieraj ciasto na bardzo drobnej tarce nad blaszką
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ubić jajka potem mąka i masło zimne a nie rozpuszczone?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie rozmiary ma mieć forma?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wyszło przepyszne, polecam z malinami i borówkami:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile migdałów do masy, podane jest tylko ile w sumie i ile do kruszonki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  100 g do masy;) Smacznego!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Harira by Joseph Seeletso
                      Przepis 61

                      Harira by Joseph Seeletso

                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                      Szaszłyki wyborne

                      Nie tylko na sezon grillowy

                      tvnpix