zamknij

Kruche ciasto migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Domowe jak u mamy
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: BBSKruche ciasto migdałowo z jagodami

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1/2 do kruszonki)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 jajka (2 do masy)
  • 1 szklanka cukru (1/2 do kruszonki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 170 g zmielonych migdałów (70 g do kruszonki)
  • 4 łyżki  cukru do masy
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g roztopionego masła (do kruszonki)
0
12

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, powoli miksując dodaj masło, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. Wyłóż ciasto do formy
  • W osobnej miseczce ubij 2 jajka, dodając cukier i zmielone migdały. Wlej śmietanę i amaretto, dobrze wymieszaj
  • Na rozłożone w foremce ciasto wsyp odsączone jagody, zalej masą migdałowo-śmietanową
  • Przygotuj kruszonkę: mielone migdały zmieszaj z cukrem i mąką, dodaj roztopione maso, zagnieć w kulkę i ścieraj ciasto na bardzo drobnej tarce nad blaszką
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ubić jajka potem mąka i masło zimne a nie rozpuszczone?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie rozmiary ma mieć forma?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wyszło przepyszne, polecam z malinami i borówkami:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile migdałów do masy, podane jest tylko ile w sumie i ile do kruszonki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  100 g do masy;) Smacznego!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                      Krem z brokułów z łososiem

                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                      Chleb z płatkami owsianymi

                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                      Atletyczny kurczak

                      Pomysł na lekkie drugie danie

                      Bruschetta z fasolą
                      Przepis 12

                      Bruschetta z fasolą

                      Specjalność Włochów na przystawkę

                      tvnpix