zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
17komentarzy
Autor: www.przepisy.comKruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 175 g masła klasycznego Lurpak
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie herbatników
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy 250 g mąki z 75 g cukru pudru i miękkim masłem. Wałkujemy i wykładamy do tortownicy
  • Średnica placka musi być sporo większa od spodu formy, żeby wysoko oblepić brzegi. Wyklejamy porządnie, równamy brzegi i wstawiamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut
  • Wyjmujemy, studzimy i spód wysypujemy połową paczki drobno pokruszonych herbatników ( będą "pić" sok z truskawek )
  • Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy
  • Odstawiamy na bok i bierzemy się za bezę: białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli i jak przestaną pienić, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dosypujemy 125 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno
  • Truskawki przekładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy pozostałą częścią pokruszonych herbatników
  • Na wierzch wykładamy bezę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec czasu możemy obniżyć temperaturę do 130 stopni
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można nawet na kilka godzin do lodówki

Komentarze (17)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kruche pieczemy w 200 stopniach ale góra/dół czy termoobieg? a z bezą 30 minut tak?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A jakie duże ma być opakowanie herbatników? Bo chyba nie małe be be?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszne piekłam już 4 razy. Pyszne ja daje 6 białek do bezy bo moja rodzina ją uwielbia, polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              hahahahahahhahahhahahahh

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  eee..a te żółtka do ciasto to trza dodawać

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy do ciasta nie dodaje się żółtek ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          no właśnie ??

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              a co z mąką ziemniaczaną?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jaka średnica foremki jest najlepsza?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      tortownica, moze byc ta wieksza

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Piekłam je już i z truskawkami i z malinami... ciasto stało się hitem dla każdego, ko próbował! :D Rewelacyjnie wygląda i tak samo smakuje!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              a ja jutro mam zamiar zrobić to ciasto, ale z malinami- zobaczymy co wyjdzie :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                  Klasyka na twoim stole

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                  Wiśniowy drift

                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                  Pizza godna królów

                                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                                  Pudding z bagietki

                                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                                  Chleb orzechowy Przepis 112

                                                  Chleb orzechowy

                                                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                  tvnpix