zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
15komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comKruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 175 g masła klasycznego Lurpak
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie herbatników
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy 250 g mąki z 75 g cukru pudru i miękkim masłem. Wałkujemy i wykładamy do tortownicy
  • Średnica placka musi być sporo większa od spodu formy, żeby wysoko oblepić brzegi. Wyklejamy porządnie, równamy brzegi i wstawiamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut
  • Wyjmujemy, studzimy i spód wysypujemy połową paczki drobno pokruszonych herbatników ( będą "pić" sok z truskawek )
  • Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy
  • Odstawiamy na bok i bierzemy się za bezę: białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli i jak przestaną pienić, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dosypujemy 125 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno
  • Truskawki przekładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy pozostałą częścią pokruszonych herbatników
  • Na wierzch wykładamy bezę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec czasu możemy obniżyć temperaturę do 130 stopni
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można nawet na kilka godzin do lodówki

Komentarze (15)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kruche pieczemy w 200 stopniach ale góra/dół czy termoobieg? a z bezą 30 minut tak?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A jakie duże ma być opakowanie herbatników? Bo chyba nie małe be be?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszne piekłam już 4 razy. Pyszne ja daje 6 białek do bezy bo moja rodzina ją uwielbia, polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              hahahahahahhahahhahahahh

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  eee..a te żółtka do ciasto to trza dodawać

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy do ciasta nie dodaje się żółtek ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          jaka średnica foremki jest najlepsza?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              tortownica, moze byc ta wieksza

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Piekłam je już i z truskawkami i z malinami... ciasto stało się hitem dla każdego, ko próbował! :D Rewelacyjnie wygląda i tak samo smakuje!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a ja jutro mam zamiar zrobić to ciasto, ale z malinami- zobaczymy co wyjdzie :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Ryba w curry Przepis 15

                                          Ryba w curry

                                          Indie na talerzu

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          tvnpix