zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
15komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comKruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 175 g masła klasycznego Lurpak
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie herbatników
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy 250 g mąki z 75 g cukru pudru i miękkim masłem. Wałkujemy i wykładamy do tortownicy
  • Średnica placka musi być sporo większa od spodu formy, żeby wysoko oblepić brzegi. Wyklejamy porządnie, równamy brzegi i wstawiamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut
  • Wyjmujemy, studzimy i spód wysypujemy połową paczki drobno pokruszonych herbatników ( będą "pić" sok z truskawek )
  • Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy
  • Odstawiamy na bok i bierzemy się za bezę: białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli i jak przestaną pienić, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dosypujemy 125 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno
  • Truskawki przekładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy pozostałą częścią pokruszonych herbatników
  • Na wierzch wykładamy bezę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec czasu możemy obniżyć temperaturę do 130 stopni
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można nawet na kilka godzin do lodówki

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix