zamknij

Kruche ciasto ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Domowe i pachnące śliwką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mała paczuszka)
  • 400 g mąki (2 szklanki mąki)
  • 2 żółtka
  • 2 małe łyżeczeki proszku do pieczenia
  •  Cukier puder do posypania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i podziel śliwki, wyjmując pestki.
  • W tym czasie: rozgrzej piekarnik do 200C  i utrzyj same żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną aż powstanie masa.
  • Do naczynia z utartą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (ważne żeby mąka była przesiana!)
  • Ulep z masy wymieszanej z przesianą mąką 2 kule (jedna będzie spodem ciasta, druga górą) i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
  • Po 30 minutach wyjmij pierwszą kulę, przygotuj formę do pieczenia (w zależności od kształtu wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem i posyp bułką tartą) i zetrzyj na tarce spód ciasta, czyli pierwszą kulę.
  • Podpiecz spód ciasta w piekarniku aż zacznie się rumienić.
  • Wyjmij zarumieniony spód z piekarnika, nałóż  na niego śliwki.
  • Teraz pora na drugą kulę - wyjmij z zamrażarki i zetrzyj wprost na śliwki.
  • Ciasto włóż do pieca aż góra się zarumieni - uwaga! to będzie już za ok 20 minut! trzeba pilnować, wszystko zależy od piekarnika! Posyp cukrem pudrem.

 

Kruche ciasto ze śliwkami
Autor: Arkadiusz Ścichocki Kruche ciasto ze śliwkami

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix