zamknij

Kruche ciasto ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Domowe i pachnące śliwką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mała paczuszka)
  • 400 g mąki (2 szklanki mąki)
  • 2 żółtka
  • 2 małe łyżeczeki proszku do pieczenia
  •  Cukier puder do posypania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i podziel śliwki, wyjmując pestki.
  • W tym czasie: rozgrzej piekarnik do 200C  i utrzyj same żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną aż powstanie masa.
  • Do naczynia z utartą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (ważne żeby mąka była przesiana!)
  • Ulep z masy wymieszanej z przesianą mąką 2 kule (jedna będzie spodem ciasta, druga górą) i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
  • Po 30 minutach wyjmij pierwszą kulę, przygotuj formę do pieczenia (w zależności od kształtu wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem i posyp bułką tartą) i zetrzyj na tarce spód ciasta, czyli pierwszą kulę.
  • Podpiecz spód ciasta w piekarniku aż zacznie się rumienić.
  • Wyjmij zarumieniony spód z piekarnika, nałóż  na niego śliwki.
  • Teraz pora na drugą kulę - wyjmij z zamrażarki i zetrzyj wprost na śliwki.
  • Ciasto włóż do pieca aż góra się zarumieni - uwaga! to będzie już za ok 20 minut! trzeba pilnować, wszystko zależy od piekarnika! Posyp cukrem pudrem.

 

Kruche ciasto ze śliwkami
Autor: Arkadiusz Ścichocki Kruche ciasto ze śliwkami

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trzeba wziąć trochę więcej mąki i ok 200 g cukru do ciasta.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix