zamknij

Kruche ciasto ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Domowe i pachnące śliwką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mała paczuszka)
  • 400 g mąki (2 szklanki mąki)
  • 2 żółtka
  • 2 małe łyżeczeki proszku do pieczenia
  •  Cukier puder do posypania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i podziel śliwki, wyjmując pestki.
  • W tym czasie: rozgrzej piekarnik do 200C  i utrzyj same żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną aż powstanie masa.
  • Do naczynia z utartą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (ważne żeby mąka była przesiana!)
  • Ulep z masy wymieszanej z przesianą mąką 2 kule (jedna będzie spodem ciasta, druga górą) i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
  • Po 30 minutach wyjmij pierwszą kulę, przygotuj formę do pieczenia (w zależności od kształtu wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem i posyp bułką tartą) i zetrzyj na tarce spód ciasta, czyli pierwszą kulę.
  • Podpiecz spód ciasta w piekarniku aż zacznie się rumienić.
  • Wyjmij zarumieniony spód z piekarnika, nałóż  na niego śliwki.
  • Teraz pora na drugą kulę - wyjmij z zamrażarki i zetrzyj wprost na śliwki.
  • Ciasto włóż do pieca aż góra się zarumieni - uwaga! to będzie już za ok 20 minut! trzeba pilnować, wszystko zależy od piekarnika! Posyp cukrem pudrem.

 

Kruche ciasto ze śliwkami
Autor: Arkadiusz Ścichocki Kruche ciasto ze śliwkami

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trzeba wziąć trochę więcej mąki i ok 200 g cukru do ciasta.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix