zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: babcinytalerzyk.blogspot.ieKruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Składniki

  • 250g miękkiego masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 duży pomidor
  • szczypta ziół: tymianek, bazylia
  • 1 jajko
  • 200g creme fraiche
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: masło, żółtko, sól i mąkę zagniatamy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie należy przygotować farsz. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je solą i pieprzem. 3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
  • Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki.
  • Do farszu dodajemy jeszcze zioła: tymianek i bazylię.
  • Następnie nadziewamy tarty farszem.
  • Creme fraiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20-25 minut.
  • Podajemy z sałatką z rukoli i orzechów włoskich.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super smaczne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix