zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: babcinytalerzyk.blogspot.ieKruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Składniki

  • 250g miękkiego masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 duży pomidor
  • szczypta ziół: tymianek, bazylia
  • 1 jajko
  • 200g creme fraiche
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: masło, żółtko, sól i mąkę zagniatamy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie należy przygotować farsz. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je solą i pieprzem. 3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
  • Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki.
  • Do farszu dodajemy jeszcze zioła: tymianek i bazylię.
  • Następnie nadziewamy tarty farszem.
  • Creme fraiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20-25 minut.
  • Podajemy z sałatką z rukoli i orzechów włoskich.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super smaczne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix