zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: babcinytalerzyk.blogspot.ieKruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Składniki

  • 250g miękkiego masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 duży pomidor
  • szczypta ziół: tymianek, bazylia
  • 1 jajko
  • 200g creme fraiche
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: masło, żółtko, sól i mąkę zagniatamy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie należy przygotować farsz. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je solą i pieprzem. 3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
  • Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki.
  • Do farszu dodajemy jeszcze zioła: tymianek i bazylię.
  • Następnie nadziewamy tarty farszem.
  • Creme fraiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20-25 minut.
  • Podajemy z sałatką z rukoli i orzechów włoskich.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super smaczne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix