zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: babcinytalerzyk.blogspot.ieKruche tartelinki z mięsem, ziołem i pomidorem.

Składniki

  • 250g miękkiego masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 duży pomidor
  • szczypta ziół: tymianek, bazylia
  • 1 jajko
  • 200g creme fraiche
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: masło, żółtko, sól i mąkę zagniatamy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie należy przygotować farsz. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je solą i pieprzem. 3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
  • Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki.
  • Do farszu dodajemy jeszcze zioła: tymianek i bazylię.
  • Następnie nadziewamy tarty farszem.
  • Creme fraiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20-25 minut.
  • Podajemy z sałatką z rukoli i orzechów włoskich.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super smaczne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix