zamknij

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy sposób naszego redaktora naczelnego na pyszną i zdrową przekąskę z łososiem
Ugotowałem to!43
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 opakowania (250 g/szt.) ciasta francuskiego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g filetu z łososia, bez skóry
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
30

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz, następnie ugotuj do miękkości.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukaj na sicie, odciśnij. Włóż do garnka zalej 1/2 szklanki wody. Dopraw solą i gotuj pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołóż grzybów i gotuj razem.
Kaszę gryczaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia przypraw solą i pieprzem.
Jedno ciasto francuskie rozwiń. Na nim ułóż warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułóż warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułóż filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę. Wystające ciasto poza farsz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Dokładnie dopasuj do farszu. Nadmiar ciasta obetnij nożem i jego tępą końcówką docśnij boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

brzmi super! to chyba przepis z DDtvn - uwielbiam gotujących facetów ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no tak po mojemu to ciasto na kulebiak to jest ciasto drożdżowe albo tylko pierogowe, tak mi się coś wydaje że inwencja twórcza a jednocześnie łatwizna, którą można zakupić w sklepie ma się nijak do tradycji.
      Ratunku dla oryginalnych przepisów polskich, dla tradycji, ............
      uczmy się pielęgnowania tradycji, nie neguję... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ..ratunku nie dla polskiej kuchni - tylko rosyjskiej !! kulebiak jest zapożyczonym daniem kuchni kresowej z kuchni rosyjskiej !..a znalezienie oryginalnego przepisu graniczy z cudem...
          ~~kulebiakożerca

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kulebiak czeka jedno z honorowych dań przy wigilijnym stole. Wygląda pięknie. Mam nadzieje, że tak samo smakuje.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  gotowe ciasto okropnie nie sprawdza sie.wszystko przez to smakuje jak gotowiec z supermarketu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                      Puszyste ego Przepis 14

                      Puszyste ego

                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                      Sarna w wielkim mieście

                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                      Gulasz z kopytkami

                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                      Kaczka pływaczka Przepis 30

                      Kaczka pływaczka

                      Kaczka i ziemniaki na słodko

                      tvnpix