zamknij

Kurczak curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczny pomysł na obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak curry
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak curry

Składniki

  • 2-3 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 150 g groszku
  • 4- 6 świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • ok. 1 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka  brązowego cukru
  • ok. 3 łyżek soku z limonek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3- 4 łyżki sosu sojowego
  •  liście kolendry, do dekoracji
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój w piórka. Obierz czosnek i posiekaj drobno.
  • Umyj papryki, osusz, usuń gniazda nasienne i usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w poprzek w paski.
  • Umyj groszek, osusz i przekrój po przekątnej na pół.
  • Opłucz kolendrę, osusz i posiekaj.
  • Umyj kurczaka, osusz i posiekaj w cienkie plasterki.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju w woku lub w głębokiej patelni. Podsmaż mięso przez chwilę często mieszając.
  • Następnie dodaj czosnek i smaż razem około 3 minuty.
  • Opróżnij patelnię odkładając mięso z czosnkiem na bok a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę.
  • Dodaj pastę curry i smaż często mieszając.
  • Dodaj cukier i odrobinę soku z limonki.
  • Dodaj 1/3 mleka kokosowego i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj resztę mleka i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Dodaj kurczaka i papryki. Smaż przez 2-3 minuty a na koniec dodaj groszek.
  • Po kilku minutach dopraw posiekaną kolendrą, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki.
  • Podawaj z ryżem przybrane liśćmi kolendry.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix