zamknij

Kurczak curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczny pomysł na obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Kurczak curry
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak curry

Składniki

  • 2-3 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 150 g groszku
  • 4- 6 świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • ok. 1 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka  brązowego cukru
  • ok. 3 łyżek soku z limonek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3- 4 łyżki sosu sojowego
  •  liście kolendry, do dekoracji
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój w piórka. Obierz czosnek i posiekaj drobno.
  • Umyj papryki, osusz, usuń gniazda nasienne i usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w poprzek w paski.
  • Umyj groszek, osusz i przekrój po przekątnej na pół.
  • Opłucz kolendrę, osusz i posiekaj.
  • Umyj kurczaka, osusz i posiekaj w cienkie plasterki.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju w woku lub w głębokiej patelni. Podsmaż mięso przez chwilę często mieszając.
  • Następnie dodaj czosnek i smaż razem około 3 minuty.
  • Opróżnij patelnię odkładając mięso z czosnkiem na bok a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę.
  • Dodaj pastę curry i smaż często mieszając.
  • Dodaj cukier i odrobinę soku z limonki.
  • Dodaj 1/3 mleka kokosowego i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj resztę mleka i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Dodaj kurczaka i papryki. Smaż przez 2-3 minuty a na koniec dodaj groszek.
  • Po kilku minutach dopraw posiekaną kolendrą, sosem sojowym i pozostałym sokiem z limonki.
  • Podawaj z ryżem przybrane liśćmi kolendry.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix