zamknij

Kurczak na słodko z chilli

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sezamem i ananasem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsKurczak na słodko z chilli

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka, pokrojone w paski
  • 1 świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki
  • 1 zieloną paprykę, pokrojoną w słupki
  • 1 chilli, drobno pokrojone
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • odrobina oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Podsmażaj, aż mięso apetycznie się zarumieni.
  • W tym czasie pokrój papryki i ananasa. Kiedy mięso będzie już chrupkie i złociste, wrzuć do niego ananasa i sezam i pozwól się temu wszystkiemu jeszcze chwilkę podsmażyć.
  • Niech ananas smakowicie się podsmaży i skarmelizuje, a sezam zmieni swoją barwę na złotą. Teraz dodaj na patelnię pokrojone papryki i dolej sos sojowy.
  • Zamieszaj całość i dodaj miód. Zwiększ płomień i podsmaż jeszcze przez minutę, by sos zgęstniał, a wszystkie aromaty stały się bardziej intensywne. Na końcu dodaj świeżą kolendrę i natychmiast podawaj z puszystym i pachnącym ryżem jaśminowym. Szybko, pysznie, zdrowo i inaczej niż zwykle!

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Autor: Janek Paszkowski z I edycji programu "Mastechef"

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha obiadek, do takich dań świetnie sprawdzają się przyprawy kuchni azjatyckiej i fajne sosy, czekam już na tydzień azjatycki w lidlu, zrobię mały zapas :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix