zamknij

Kurczak pieczony

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przepis wideo krok po kroku
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak pieczony
Autor: StockFood/AgencjaFree Kurczak pieczony

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak, około 1,2kg
  •  sól morska i pieprz
  • 1 łyżka papryki (ostrej lub słodkiej)
  • 4-5 łyżek rozpuszczonego masła
0
10

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 180C
  • Kurczaka umyj i wytrzyj do sucha
  • Wewnątrz natrzyj solą i pieprzem, zwiąrz nogi
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku na kratce piersiami do góry przez około 50-60 minut
  • Roztopione masło wymieszaj z papryką i 1 łyżeczką soli
  • Nałóż pędzlem na powierzchnię kurczaka co 10 minut w trakcie pieczenia
  • Po zakończeniu pieczenia usuń nicie. Oddziel udka,  następnie przetnij wzdłuż na dwie połowy
  • Odkrój piersi. Odetnij skrzydełka i podawaj
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten kurczak jest surowy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      tvnpix