zamknij

Kurczak pieczony

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjny i aromatyczny kurczak pieczony. Można zrobić go w wersji light!
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak pieczony
KURCZAK PIECZONY Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 2 garści świeżej szałwii
  • 5 gałązek  rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 2  sparzone cytryny
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz czarny świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
0
38

Sposób przygotowania :

Kurczaka dokładnie umyj i przypraw solą i pieprzem w środku. W moździerzu przygotuj pastę z posiekanych liści szałwii, 4 posiekanych ząbków czosnku, posiekanych listków z 2 gałązek rozmarynu, pieprzu, otartej skórki cytrynowej i 2 łyżek oliwy.  Od góry natnij skórę kurczaka w jednym miejscu i oddziel ją od mięsa. Natrzyj marynatą mięso pod skórą, a w środku posól mięso. Odstaw na min. 3h, żeby kurczak dobrze się zamarynował. Cytryny pokrój na ćwiartki, włoż do środka kurczaka, razem z resztą ząbków czosnku i rozmarynem. Kurczaka włoż do rękawa do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie rozetnij torebkę od góry i piecz jeszcze 10 minut.
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, a nasza wersja 250 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Supppppppppppppppppper

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kuchareczki fajnie wyglądają przy pieczeniu kurczaczka.To chyba przepis babuni do warunków domowych.Wybieram się na święto pieczonego "kurczaczka" i dopiero za tydzień sprawdzę ten przepis....Mieszkaniec Szczecina..Marten .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix