zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kurczak po baskijsku

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 5 Ilość porcji
OdczarujGary
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://odczarujgary.plKurczak po baskijsku

Składniki

  • 1 kurczak podzielony na kawałki lub gotowe elementy kurczaka (udka, skrzydła itp)
  • 15 dag kiełbaski chorizo – pokrojonej w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów – pokrojonych np. w paski
  • 2 czerwone papryki – pokrojone na spore kawałki
  • 1 duża, grubo pokrojona cebula
  • kubek jaśminowego ryżu
  • kubek bulionu drobiowego (250 ml)
  • kubek białego wina (250 ml)
  • garść oliwek bez pestek (użyłam czarnych)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • pół pomarańczy pokrojonej w plastry
  • garść posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, oregano, rozmaryn)
  • do smaku papryka w proszku, sól, pieprz
  • łyżka masła
0
14

Sposób przygotowania:

  • Kawałki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na maśle na złoty kolor. Obsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbaskę, posiekany czosnek, paprykę i cebulę w dość sporych kawałkach – podsmażamy ok. 10 minut – tak by wszystkie smaki przegryzły się, a warzywa "złapały" kolor. Do warzyw i kiełbaski wsypujemy ryż (nie ugotowany!).
  • Mieszamy całość, tak by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem.
  • Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, suszone pomidory, zioła oraz pastę pomidorową. Mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zostawiamy kilka minut na ogniu – by smaki ponownie się przegryzły. Przekładamy warzywa z ryżem i kiełbaską do naczynia do zapiekania.
  • Układamy na tym kawałki kurczaka, które z kolei przekładamy pomarańczą. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Jeśli ktoś nie ma piekarnika, może ryż z dodatkami zostawić na patelni (powinna być spora). Na ryżu należy ułożyć kurczaka z pomarańczą, całość przykryć i dusić na bardzo wolnym ok. godziny – do czasu aż ryż będzie miękki.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Danie super tylko ryż był twardy mimo pieczenia w piekarniku 15 minut dłużej...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      robilam dwukrotnie - danie jest wspaniałe !!! przepyszne !!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepyszne danko ! calosc wspaniale się komponuje. Jutro zamierzam podac danko gosciom :-))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              masterchef ;D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Niebo w gębie! Ryż rewelacyjnie się komponuje się z całością, a pomarańcze... bajka! ;)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Rewelacja :) Polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                          Babka ziemniaczana

                          Podlaski specjał

                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                          Przepis 1017

                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                          Chleb z płatkami owsianymi

                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                          Kanapki ze smażoną makrelą

                          Idealne na śniadanie lub kolację

                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                          Kolorowa samba warzywna

                          Zdrowe i pyszne danie

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                          tvnpix