zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kurczak po baskijsku

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 5 Ilość porcji
OdczarujGary
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://odczarujgary.plKurczak po baskijsku

Składniki

  • 1 kurczak podzielony na kawałki lub gotowe elementy kurczaka (udka, skrzydła itp)
  • 15 dag kiełbaski chorizo – pokrojonej w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów – pokrojonych np. w paski
  • 2 czerwone papryki – pokrojone na spore kawałki
  • 1 duża, grubo pokrojona cebula
  • kubek jaśminowego ryżu
  • kubek bulionu drobiowego (250 ml)
  • kubek białego wina (250 ml)
  • garść oliwek bez pestek (użyłam czarnych)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • pół pomarańczy pokrojonej w plastry
  • garść posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, oregano, rozmaryn)
  • do smaku papryka w proszku, sól, pieprz
  • łyżka masła
0
14

Sposób przygotowania:

  • Kawałki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na maśle na złoty kolor. Obsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbaskę, posiekany czosnek, paprykę i cebulę w dość sporych kawałkach – podsmażamy ok. 10 minut – tak by wszystkie smaki przegryzły się, a warzywa "złapały" kolor. Do warzyw i kiełbaski wsypujemy ryż (nie ugotowany!).
  • Mieszamy całość, tak by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem.
  • Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, suszone pomidory, zioła oraz pastę pomidorową. Mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zostawiamy kilka minut na ogniu – by smaki ponownie się przegryzły. Przekładamy warzywa z ryżem i kiełbaską do naczynia do zapiekania.
  • Układamy na tym kawałki kurczaka, które z kolei przekładamy pomarańczą. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Jeśli ktoś nie ma piekarnika, może ryż z dodatkami zostawić na patelni (powinna być spora). Na ryżu należy ułożyć kurczaka z pomarańczą, całość przykryć i dusić na bardzo wolnym ok. godziny – do czasu aż ryż będzie miękki.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Danie super tylko ryż był twardy mimo pieczenia w piekarniku 15 minut dłużej...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      robilam dwukrotnie - danie jest wspaniałe !!! przepyszne !!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepyszne danko ! calosc wspaniale się komponuje. Jutro zamierzam podac danko gosciom :-))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              masterchef ;D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Niebo w gębie! Ryż rewelacyjnie się komponuje się z całością, a pomarańcze... bajka! ;)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Rewelacja :) Polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                          Knedle ze śliwkami

                          Przepis na słodki obiad

                          Zupa tajska Kasi Klich
                          Przepis 14

                          Zupa tajska Kasi Klich

                          Ogień w gardle!

                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                          Atletyczny kurczak

                          Pomysł na lekkie drugie danie

                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                          Chrupiące płatki owsiane

                          Pyszne i proste śniadanie

                          Pudding z bagietki Przepis 17

                          Pudding z bagietki

                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                          Takie ciasto rozweseli każdego

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                          Podany na delikatnym puree

                          tvnpix