zamknij

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hotspur"
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hotspurKurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki wytrawnego wina białego
  • 75-100 ml gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kiełków fasoli z puszki
  • 1 zielona papryka
  • 1  czerwona papryka
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprze cayenne, curry w proszku, papryka ostra mielona (według uznania)
0
8

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę
  • Paprykę (zieloną i czerwoną) pokrój w cienkie paski, cebulę - w kostkę
  • Kiełki fasoli (z puszki) odcedź
  • Przygotuj rosół (może być z kostki – rozpuścić kostkę w 75-100 ml gotującej się wody)
  • Przygotuj ryż (wrzuć ryż do gotującej się, osolonej wody)
  • Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy dodaj kurczaka i smaż ok 3-5 min
  • Dodaj cebulę, paprykę i kiełki – smaż dalej (mieszając) przez ok. 3 min
  • Zalej gorącym rosołem, dodaj 2 łyżki wina, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, curry, papryką ostrą (mieloną
  • Smaż mieszając ok. 3-5 min
  • W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką wody. Wymieszaj.
  • Dodaj do tego 1 łyżeczkę sosu z patelni i wymieszaj
  • Tak przygotowaną mąkę kukurydzianą dodaj do smażącego się kurczaka i warzyw – mieszaj, aż całość zgęstnieje (ok. 1-2 min).
  • Podawaj np. z ryżem. Dobrze smakuje, gdy całość jest posypana szczypiorkiem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pracowalem w barze gdzie to danie przygotowalismy bardzo dobre i szybkie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martini78

      Dobre i szybkie w przygotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          za dużo ceregieli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              danie właśnie wjechało na stół - a właściwie to już z niego zjechało :)
              Smaczne i szybkie do przygotowania! Polecam!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  kwik

                  polecam, bardzo w porządku

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Bruschetta z fasolą
                      Przepis 12

                      Bruschetta z fasolą

                      Specjalność Włochów na przystawkę

                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                      Atletyczny kurczak

                      Pomysł na lekkie drugie danie

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      tvnpix