zamknij

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hotspur"
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hotspurKurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki wytrawnego wina białego
  • 75-100 ml gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kiełków fasoli z puszki
  • 1 zielona papryka
  • 1  czerwona papryka
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprze cayenne, curry w proszku, papryka ostra mielona (według uznania)
0
8

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę
  • Paprykę (zieloną i czerwoną) pokrój w cienkie paski, cebulę - w kostkę
  • Kiełki fasoli (z puszki) odcedź
  • Przygotuj rosół (może być z kostki – rozpuścić kostkę w 75-100 ml gotującej się wody)
  • Przygotuj ryż (wrzuć ryż do gotującej się, osolonej wody)
  • Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy dodaj kurczaka i smaż ok 3-5 min
  • Dodaj cebulę, paprykę i kiełki – smaż dalej (mieszając) przez ok. 3 min
  • Zalej gorącym rosołem, dodaj 2 łyżki wina, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, curry, papryką ostrą (mieloną
  • Smaż mieszając ok. 3-5 min
  • W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką wody. Wymieszaj.
  • Dodaj do tego 1 łyżeczkę sosu z patelni i wymieszaj
  • Tak przygotowaną mąkę kukurydzianą dodaj do smażącego się kurczaka i warzyw – mieszaj, aż całość zgęstnieje (ok. 1-2 min).
  • Podawaj np. z ryżem. Dobrze smakuje, gdy całość jest posypana szczypiorkiem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pracowalem w barze gdzie to danie przygotowalismy bardzo dobre i szybkie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martini78

      Dobre i szybkie w przygotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          za dużo ceregieli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              danie właśnie wjechało na stół - a właściwie to już z niego zjechało :)
              Smaczne i szybkie do przygotowania! Polecam!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  kwik

                  polecam, bardzo w porządku

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                      Grillowany ser halloumi

                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                      Kanapki ze smażoną makrelą

                      Idealne na śniadanie lub kolację

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Harira by Joseph Seeletso
                      Przepis 61

                      Harira by Joseph Seeletso

                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                      Takie ciasto rozweseli każdego

                      tvnpix