zamknij

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hotspur"
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: hotspurKurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki wytrawnego wina białego
  • 75-100 ml gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kiełków fasoli z puszki
  • 1 zielona papryka
  • 1  czerwona papryka
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprze cayenne, curry w proszku, papryka ostra mielona (według uznania)
0
8

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę
  • Paprykę (zieloną i czerwoną) pokrój w cienkie paski, cebulę - w kostkę
  • Kiełki fasoli (z puszki) odcedź
  • Przygotuj rosół (może być z kostki – rozpuścić kostkę w 75-100 ml gotującej się wody)
  • Przygotuj ryż (wrzuć ryż do gotującej się, osolonej wody)
  • Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy dodaj kurczaka i smaż ok 3-5 min
  • Dodaj cebulę, paprykę i kiełki – smaż dalej (mieszając) przez ok. 3 min
  • Zalej gorącym rosołem, dodaj 2 łyżki wina, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, curry, papryką ostrą (mieloną
  • Smaż mieszając ok. 3-5 min
  • W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką wody. Wymieszaj.
  • Dodaj do tego 1 łyżeczkę sosu z patelni i wymieszaj
  • Tak przygotowaną mąkę kukurydzianą dodaj do smażącego się kurczaka i warzyw – mieszaj, aż całość zgęstnieje (ok. 1-2 min).
  • Podawaj np. z ryżem. Dobrze smakuje, gdy całość jest posypana szczypiorkiem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pracowalem w barze gdzie to danie przygotowalismy bardzo dobre i szybkie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martini78

      Dobre i szybkie w przygotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          za dużo ceregieli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              danie właśnie wjechało na stół - a właściwie to już z niego zjechało :)
              Smaczne i szybkie do przygotowania! Polecam!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  kwik

                  polecam, bardzo w porządku

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                      Chrupiące płatki owsiane

                      Pyszne i proste śniadanie

                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Harira by Joseph Seeletso
                      Przepis 61

                      Harira by Joseph Seeletso

                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                      Kotleciki z brzoskwiniami

                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                      Bifeki faszerowane serem feta

                      Kotlety po grecku

                      tvnpix