zamknij

Kurczak satay

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ciekawy i nowy sposób na podanie kurczaka!
Ugotowałem to!28
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak satay
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak satay

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ok. 3 cm kawałek imbiru
  • 200 ml  mleczka kokosowego
  • 1 łodyga  trawy cytrynowej
  • 3 łyżki  soku z limonki
  • 1-2 łyżki  oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki  jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  kurkumy
  • 0,5-1 łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego
  • do smaku olej roślinny
0
20

Sposób przygotowania:

  • Obierz imbir, czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z mlekiem kokosowym.
  • Umyj trawę cytrynową, osusz i pokrój w cienkie pierścienie, pomijając zdrewniałą część.
  • Wymieszaj sok z limonek z olejem sezamowym, sosem sojowym, kurkumą, kminem i mlekiem kokosowym.
  • Opłucz piersi kurczaka, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie paski. Zanurz kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie przez ok. 30 minut.
  • Kurczaka wyjmij z marynaty. Ustaw piekarnik na funkcję grill i nakłuj paski kurczaka na mokre patyczki. Posmaruj kratkę olejem i ułóż na niej szaszłyki.
  • Piecz przez 6-8 minut aż kurczak zacznie się rumienić. Satay podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub słodkich i pikantnych dipów.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podstawowym składnikiem sosu satay są orzeszki lub masło orzechowe.... a tego w przepisie w ogóle nie ma

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nawet dobre , ponieważ uwielbiam pierś z kurczaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          tvnpix