zamknij

Kurczak satay

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ciekawy i nowy sposób na podanie kurczaka!
Ugotowałem to!28
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak satay
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak satay

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ok. 3 cm kawałek imbiru
  • 200 ml  mleczka kokosowego
  • 1 łodyga  trawy cytrynowej
  • 3 łyżki  soku z limonki
  • 1-2 łyżki  oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki  jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  kurkumy
  • 0,5-1 łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego
  • do smaku olej roślinny
0
20

Sposób przygotowania:

  • Obierz imbir, czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z mlekiem kokosowym.
  • Umyj trawę cytrynową, osusz i pokrój w cienkie pierścienie, pomijając zdrewniałą część.
  • Wymieszaj sok z limonek z olejem sezamowym, sosem sojowym, kurkumą, kminem i mlekiem kokosowym.
  • Opłucz piersi kurczaka, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie paski. Zanurz kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie przez ok. 30 minut.
  • Kurczaka wyjmij z marynaty. Ustaw piekarnik na funkcję grill i nakłuj paski kurczaka na mokre patyczki. Posmaruj kratkę olejem i ułóż na niej szaszłyki.
  • Piecz przez 6-8 minut aż kurczak zacznie się rumienić. Satay podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub słodkich i pikantnych dipów.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podstawowym składnikiem sosu satay są orzeszki lub masło orzechowe.... a tego w przepisie w ogóle nie ma

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nawet dobre , ponieważ uwielbiam pierś z kurczaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          tvnpix