Kurczak satay
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcjiCiekawy i nowy sposób na podanie kurczaka!
Ugotowałem to!28
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 ok. 3 cm kawałek imbiru
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 łyżki soku z limonki
- 1-2 łyżki oleju sezamowego
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5-1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- do smaku olej roślinny
0
20
Sposób przygotowania:
- Obierz imbir, czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z mlekiem kokosowym.
- Umyj trawę cytrynową, osusz i pokrój w cienkie pierścienie, pomijając zdrewniałą część.
- Wymieszaj sok z limonek z olejem sezamowym, sosem sojowym, kurkumą, kminem i mlekiem kokosowym.
- Opłucz piersi kurczaka, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie paski. Zanurz kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie przez ok. 30 minut.
- Kurczaka wyjmij z marynaty. Ustaw piekarnik na funkcję grill i nakłuj paski kurczaka na mokre patyczki. Posmaruj kratkę olejem i ułóż na niej szaszłyki.
- Piecz przez 6-8 minut aż kurczak zacznie się rumienić. Satay podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub słodkich i pikantnych dipów.
Zainspiruj nas
Komentarze (3)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Podstawowym składnikiem sosu satay są orzeszki lub masło orzechowe.... a tego w przepisie w ogóle nie ma
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
takie sobie
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Nawet dobre , ponieważ uwielbiam pierś z kurczaka
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.