zamknij

Kurczak w winie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Coq au vin
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak w winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak w winie

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 8-10 szalotek
  • 1 kurczak, ok.1,2 kg
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 cl brandy
  • 0,5 l czerwonego wina
  • ok. 125 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 łodygi natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pokrój boczek drobno. Obierz szalotki.
  • Umyj kurczaka i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój na mniejsze części.
  • Rozgrzej łyżkę oleju na głębokiej patelni i podsmaż boczek. Po kilku minutach wyłów boczek a na pozostałym tłuszczu uóż kawałki kurczaka.
  • Posyp solą i pieprzem. Smaż z obu stron przez kilka minut.
  • Następnie dodaj szalotki. Oprósz mąką i zalej brandy.
  • Po chwili dodaj wino, bulion i duś mięso na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Obierz czosnek i umieść go w całości woreczku na przyprawy razem z ziarnami pieprzu i liściem laurowy. Powstałą mieszankę umieść na patelni razem z kurczakiem.
  • Dodaj gałązki tymianku i ponownie nałóż pokrywkę.
  • Pokrój pieczarki na pół odkrawając nóżki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  • Rozpuść masło na patelni i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut a następnie dodaj do kurczaka.
  • Zamieszaj, dodaj natkę oraz usmażony wcześniej boczek.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix