zamknij

Kurczak w winie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Coq au vin
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak w winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak w winie

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 8-10 szalotek
  • 1 kurczak, ok.1,2 kg
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 cl brandy
  • 0,5 l czerwonego wina
  • ok. 125 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 łodygi natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pokrój boczek drobno. Obierz szalotki.
  • Umyj kurczaka i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój na mniejsze części.
  • Rozgrzej łyżkę oleju na głębokiej patelni i podsmaż boczek. Po kilku minutach wyłów boczek a na pozostałym tłuszczu uóż kawałki kurczaka.
  • Posyp solą i pieprzem. Smaż z obu stron przez kilka minut.
  • Następnie dodaj szalotki. Oprósz mąką i zalej brandy.
  • Po chwili dodaj wino, bulion i duś mięso na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Obierz czosnek i umieść go w całości woreczku na przyprawy razem z ziarnami pieprzu i liściem laurowy. Powstałą mieszankę umieść na patelni razem z kurczakiem.
  • Dodaj gałązki tymianku i ponownie nałóż pokrywkę.
  • Pokrój pieczarki na pół odkrawając nóżki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  • Rozpuść masło na patelni i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut a następnie dodaj do kurczaka.
  • Zamieszaj, dodaj natkę oraz usmażony wcześniej boczek.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix