zamknij

Kurczak w winie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Coq au vin
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak w winie
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kurczak w winie

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 8-10 szalotek
  • 1 kurczak, ok.1,2 kg
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 cl brandy
  • 0,5 l czerwonego wina
  • ok. 125 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 łodygi natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pokrój boczek drobno. Obierz szalotki.
  • Umyj kurczaka i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój na mniejsze części.
  • Rozgrzej łyżkę oleju na głębokiej patelni i podsmaż boczek. Po kilku minutach wyłów boczek a na pozostałym tłuszczu uóż kawałki kurczaka.
  • Posyp solą i pieprzem. Smaż z obu stron przez kilka minut.
  • Następnie dodaj szalotki. Oprósz mąką i zalej brandy.
  • Po chwili dodaj wino, bulion i duś mięso na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Obierz czosnek i umieść go w całości woreczku na przyprawy razem z ziarnami pieprzu i liściem laurowy. Powstałą mieszankę umieść na patelni razem z kurczakiem.
  • Dodaj gałązki tymianku i ponownie nałóż pokrywkę.
  • Pokrój pieczarki na pół odkrawając nóżki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  • Rozpuść masło na patelni i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut a następnie dodaj do kurczaka.
  • Zamieszaj, dodaj natkę oraz usmażony wcześniej boczek.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix