zamknij

Kurczak z granatem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z owocową nutą
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: EastnewsKurczak z granatem

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 4 jabłka (najlepiej żółte)
  • 250 g szpinaku
  • 2 granaty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • do smaku sól i pieprz
  • 500 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania :

  • Piersi kurczaka zalej winem, zafoliuj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Wydrąż ziarenka granatu, zalewj oliwą i delikatnie dopraw solą.
  • Zamarynowanego kurczaka, oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Usmaż na maśle z każdej strony.
  • Do kurczaka na patelnię dodaj plastry jabłka i smaż całość przez kilka minut. Na drugiej patelni posmaż przez chwilę szpinak.
  • Usmażoną pierś pokrój w cienkie plastry, podaj na szpinaku, obok ułóż plastry usmażonych jabłek i polej całość wcześniej przygotowanym sosem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tej pory jadłam kurczaka marynowanego w miodzie i syropie żurawinowym, albo w syropie klonowym i sezamie. Z granatem jeszcze nie próbowałam, ale muszę zrobić, bo uwielbiam połączenie mięsa ze słodkimi owocami.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix