zamknij

Kurczak z granatem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z owocową nutą
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: EastnewsKurczak z granatem

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 4 jabłka (najlepiej żółte)
  • 250 g szpinaku
  • 2 granaty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • do smaku sól i pieprz
  • 500 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania :

  • Piersi kurczaka zalej winem, zafoliuj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Wydrąż ziarenka granatu, zalewj oliwą i delikatnie dopraw solą.
  • Zamarynowanego kurczaka, oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Usmaż na maśle z każdej strony.
  • Do kurczaka na patelnię dodaj plastry jabłka i smaż całość przez kilka minut. Na drugiej patelni posmaż przez chwilę szpinak.
  • Usmażoną pierś pokrój w cienkie plastry, podaj na szpinaku, obok ułóż plastry usmażonych jabłek i polej całość wcześniej przygotowanym sosem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tej pory jadłam kurczaka marynowanego w miodzie i syropie żurawinowym, albo w syropie klonowym i sezamie. Z granatem jeszcze nie próbowałam, ale muszę zrobić, bo uwielbiam połączenie mięsa ze słodkimi owocami.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix