zamknij

Kurczak z granatem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kurczak z owocową nutą
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: EastnewsKurczak z granatem

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 4 jabłka (najlepiej żółte)
  • 250 g szpinaku
  • 2 granaty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • do smaku sól i pieprz
  • 500 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
0
4

Sposób przygotowania :

  • Piersi kurczaka zalej winem, zafoliuj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Wydrąż ziarenka granatu, zalewj oliwą i delikatnie dopraw solą.
  • Zamarynowanego kurczaka, oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Usmaż na maśle z każdej strony.
  • Do kurczaka na patelnię dodaj plastry jabłka i smaż całość przez kilka minut. Na drugiej patelni posmaż przez chwilę szpinak.
  • Usmażoną pierś pokrój w cienkie plastry, podaj na szpinaku, obok ułóż plastry usmażonych jabłek i polej całość wcześniej przygotowanym sosem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tej pory jadłam kurczaka marynowanego w miodzie i syropie żurawinowym, albo w syropie klonowym i sezamie. Z granatem jeszcze nie próbowałam, ale muszę zrobić, bo uwielbiam połączenie mięsa ze słodkimi owocami.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix