zamknij

Kurczak z koprem włoskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pomarańczami i kolendrą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak z koprem włoskim
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski Łapanowski smakuje cz.3

Składniki

  • 4 udkaz kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 średni koper włoski
  • 2 pomarańcze
  •  Marynata:
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 3-4 łyżki oleju
  •  sól, czarny pieprz
0
0

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Mięso z kurczaka umyj i osusz.
  • Do oleju dodaj  przyprawy (sól i pieprz do smaku).
  • Do marynaty włóż kurczaka i dobrze wymieszaj aby otoczyła mięso z każdej strony.
  • Wstaw do lodówki na 2-3  godziny.
  • Następnie  piecz w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku przez około 30 minut.
  • Pomarańcze obierz i wytnij fileciki całkowicie pozbawione gorzkiej białej skórki.
  • Koper włoski pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  • Do miski wrzuć upieczonego kurczaka razem z tłuszczem który powstał podczas pieczenia.
  • Dodaj filety z pomarańczy, koper włoski i posiekaną kolendrę.
  • Delikatnie wymieszaj. Aromatyczny sos do mięsa zrobi się dzięki temu sam!

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęć: Tata Studio - Arkadiusz Ścichocki


 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawy, odswiezajacy smak. Zrobilam z peczakiem, zestawienie kopru i pomarańczy zaskakująco fajne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix