zamknij

Kurczak z koprem włoskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pomarańczami i kolendrą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak z koprem włoskim
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski Łapanowski smakuje cz.3

Składniki

  • 4 udkaz kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 średni koper włoski
  • 2 pomarańcze
  •  Marynata:
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 3-4 łyżki oleju
  •  sól, czarny pieprz
0
0

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Mięso z kurczaka umyj i osusz.
  • Do oleju dodaj  przyprawy (sól i pieprz do smaku).
  • Do marynaty włóż kurczaka i dobrze wymieszaj aby otoczyła mięso z każdej strony.
  • Wstaw do lodówki na 2-3  godziny.
  • Następnie  piecz w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku przez około 30 minut.
  • Pomarańcze obierz i wytnij fileciki całkowicie pozbawione gorzkiej białej skórki.
  • Koper włoski pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  • Do miski wrzuć upieczonego kurczaka razem z tłuszczem który powstał podczas pieczenia.
  • Dodaj filety z pomarańczy, koper włoski i posiekaną kolendrę.
  • Delikatnie wymieszaj. Aromatyczny sos do mięsa zrobi się dzięki temu sam!

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Autor zdjęć: Tata Studio - Arkadiusz Ścichocki


 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawy, odswiezajacy smak. Zrobilam z peczakiem, zestawienie kopru i pomarańczy zaskakująco fajne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix