zamknij

Kurczak z oliwkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Cytryną i rozmarynem
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakKurczak z oliwkami, cytryną i rozmarynem

Składniki

  • 4  udka z kurczaka
  • 300 g zielonych oliwek z pestką
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  •  sól, pieprz
  •  oliwa z oliwek
  •  natka pietruszki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Udka z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Usuń kotkę podudzia i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • Obsmaż na oliwie  i dodaj wypestkowane oliwki, ćwiartki cytryn  i gałązki rozmarynu.
  • Duś pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości .
  • Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp natką
  • Dekoruj grillowaną cytryną i skrop całość oliwą z oliwek.
Galeria foto (4)

Kurczak z oliwkami, cytryną i rozmarynem

  • Posól kurczaka i podziel cytryny na połówki
    Posól kurczaka i podziel cytryny na połówki(1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Pamiętaj, aby dobrze zrumienić kurczaka od strony skóry
    Pamiętaj, aby dobrze zrumienić kurczaka od strony skóry(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Cały czosnek przekrój w poprzek, tak aby otrzymaći dwie połówki w skorupkach
    Cały czosnek przekrój w poprzek, tak aby otrzymaći dwie połówki w skorupkach(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym kurczaka, obłóż go czosnkiem, cytryną i oliwkami
    Ułóż w naczyniu żaroodpornym kurczaka, obłóż go czosnkiem, cytryną i oliwkami(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach oraz w przepisie nie ma słowa o czosnku a na zdjeciach jest

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo, bardzo dobre jedzonko!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          tvnpix