zamknij

Kurczak z oliwkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Cytryną i rozmarynem
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakKurczak z oliwkami, cytryną i rozmarynem

Składniki

  • 4  udka z kurczaka
  • 300 g zielonych oliwek z pestką
  • 2 cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  •  sól, pieprz
  •  oliwa z oliwek
  •  natka pietruszki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Udka z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Usuń kotkę podudzia i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • Obsmaż na oliwie  i dodaj wypestkowane oliwki, ćwiartki cytryn  i gałązki rozmarynu.
  • Duś pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości .
  • Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp natką
  • Dekoruj grillowaną cytryną i skrop całość oliwą z oliwek.
Galeria foto (4)

Kurczak z oliwkami, cytryną i rozmarynem

  • Posól kurczaka i podziel cytryny na połówki
    Posól kurczaka i podziel cytryny na połówki(1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Pamiętaj, aby dobrze zrumienić kurczaka od strony skóry
    Pamiętaj, aby dobrze zrumienić kurczaka od strony skóry(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Cały czosnek przekrój w poprzek, tak aby otrzymaći dwie połówki w skorupkach
    Cały czosnek przekrój w poprzek, tak aby otrzymaći dwie połówki w skorupkach(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym kurczaka, obłóż go czosnkiem, cytryną i oliwkami
    Ułóż w naczyniu żaroodpornym kurczaka, obłóż go czosnkiem, cytryną i oliwkami(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach oraz w przepisie nie ma słowa o czosnku a na zdjeciach jest

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo, bardzo dobre jedzonko!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          tvnpix