zamknij

Kurczak z oliwkami i papryką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z kiełbaską chorizo
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeKurczak z oliwkami i papryką

Składniki

  • 1 kurczak
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ok. 0.5 l bulionu drobiowego
  • 300 g czarnych oliwek drylowanych
  • 500 g ryżu
  • garść młodych listków szałwii
0
6

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Umyj kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Następnie podziel go na części, natrzyj solą i pieprzem
  • Umyj papryki, osusz i pokrój w paski usuwając nasiona i szypułki
  • Obierz cebulę i posiekaj w listki
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron by lekko się zarumieniły
  • Po kilku minutach wyjmij kurczaka i ułóż na papierowym ręczniku by obeschły
  • Na pozostały tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę z papryką
  • Dopraw solą i duś przez chwilę często mieszając
  • Pokrój chorizo w talarki i dodaj razem z suszonymi pomidorami do cebuli i papryki
  • Zamieszaj a po 5 minutach duszenia dodaj ryż
  • Zalej całość ¾ bulionu, zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cały bulion wsiąknie w ryż
  • Następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone kawałki kurczaka, oliwki oraz resztę bulionu i pod przykryciem wstaw do piekarnika na ok. 45 minut
  • Gotowe danie podawaj przybrane świeżymi listkami szałwii

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix