zamknij

Kurczak z oliwkami i papryką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z kiełbaską chorizo
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeKurczak z oliwkami i papryką

Składniki

  • 1 kurczak
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ok. 0.5 l bulionu drobiowego
  • 300 g czarnych oliwek drylowanych
  • 500 g ryżu
  • garść młodych listków szałwii
0
6

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Umyj kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Następnie podziel go na części, natrzyj solą i pieprzem
  • Umyj papryki, osusz i pokrój w paski usuwając nasiona i szypułki
  • Obierz cebulę i posiekaj w listki
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron by lekko się zarumieniły
  • Po kilku minutach wyjmij kurczaka i ułóż na papierowym ręczniku by obeschły
  • Na pozostały tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę z papryką
  • Dopraw solą i duś przez chwilę często mieszając
  • Pokrój chorizo w talarki i dodaj razem z suszonymi pomidorami do cebuli i papryki
  • Zamieszaj a po 5 minutach duszenia dodaj ryż
  • Zalej całość ¾ bulionu, zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cały bulion wsiąknie w ryż
  • Następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone kawałki kurczaka, oliwki oraz resztę bulionu i pod przykryciem wstaw do piekarnika na ok. 45 minut
  • Gotowe danie podawaj przybrane świeżymi listkami szałwii

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix