zamknij

Kurczak z oliwkami i papryką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z kiełbaską chorizo
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeKurczak z oliwkami i papryką

Składniki

  • 1 kurczak
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ok. 0.5 l bulionu drobiowego
  • 300 g czarnych oliwek drylowanych
  • 500 g ryżu
  • garść młodych listków szałwii
0
6

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Umyj kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Następnie podziel go na części, natrzyj solą i pieprzem
  • Umyj papryki, osusz i pokrój w paski usuwając nasiona i szypułki
  • Obierz cebulę i posiekaj w listki
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron by lekko się zarumieniły
  • Po kilku minutach wyjmij kurczaka i ułóż na papierowym ręczniku by obeschły
  • Na pozostały tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę z papryką
  • Dopraw solą i duś przez chwilę często mieszając
  • Pokrój chorizo w talarki i dodaj razem z suszonymi pomidorami do cebuli i papryki
  • Zamieszaj a po 5 minutach duszenia dodaj ryż
  • Zalej całość ¾ bulionu, zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cały bulion wsiąknie w ryż
  • Następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone kawałki kurczaka, oliwki oraz resztę bulionu i pod przykryciem wstaw do piekarnika na ok. 45 minut
  • Gotowe danie podawaj przybrane świeżymi listkami szałwii

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix