Kurczak z oliwkami i papryką
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiZ kiełbaską chorizo
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 kurczak
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 150 g suszonych pomidorów
- 100 g kiełbasy chorizo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- ok. 0.5 l bulionu drobiowego
- 300 g czarnych oliwek drylowanych
- 500 g ryżu
- garść młodych listków szałwii
0
6
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Umyj kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
- Następnie podziel go na części, natrzyj solą i pieprzem
- Umyj papryki, osusz i pokrój w paski usuwając nasiona i szypułki
- Obierz cebulę i posiekaj w listki
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron by lekko się zarumieniły
- Po kilku minutach wyjmij kurczaka i ułóż na papierowym ręczniku by obeschły
- Na pozostały tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę z papryką
- Dopraw solą i duś przez chwilę często mieszając
- Pokrój chorizo w talarki i dodaj razem z suszonymi pomidorami do cebuli i papryki
- Zamieszaj a po 5 minutach duszenia dodaj ryż
- Zalej całość ¾ bulionu, zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cały bulion wsiąknie w ryż
- Następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj podsmażone kawałki kurczaka, oliwki oraz resztę bulionu i pod przykryciem wstaw do piekarnika na ok. 45 minut
- Gotowe danie podawaj przybrane świeżymi listkami szałwii
*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.