zamknij

Kurczak z woka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pomysł na pierś z kurczaka w wersji orientalnej.
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak z woka
KURCZAK Z WOKA Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka  uprażonych nasion sezamu
  • szczypta cukru
  • do smażenia olej rzepakowy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 garść listków kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 pierść kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść kiełków soi lub słonecznika
  • 1/2 ogórka wężowego bez pestek
  • 1 marchewka
  • 1/2 kalarepki
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 papryki czerwonej
0
7

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i otarty imbir. Marynyj mięso przez pół godziny. Warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmaż przez chwilę, a następnie wyjmij z woka i odstaw. Usmaż kurczaka. Po 2 minutach dodaj podsmażone warzywa. Skrop całość olejem sezamowym, dodaj plasterki z ogórka i kiełki soi (lub słonecznika), wymieszaj iprzełoż do miski. Danie podawaj ze szczyptą sezamu i świeżymi liśćmi kolendry. 
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, a nasza wersja 255 kcal. 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

fajnie wygląda, ale to chińskie danie jest

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pyszne to jest. Ja pominełam olej sezamowy bo drogi jest ale i bez tego wyszło pyszne. Zamiast papryczki chili dodałam sos chili a zamiast cukru dodałam syropu klonowego bo akurat mam w domu. Mozna zrobic wersje bez kopru włoskiego i tez jest pyszne. Polecam dodawac wiecej warzyw a mniej mięsa :) marchewki z tej potrawy sa pyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          tvnpix