zamknij

Kurczak z woka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pomysł na pierś z kurczaka w wersji orientalnej.
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kurczak z woka
KURCZAK Z WOKA Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka  uprażonych nasion sezamu
  • szczypta cukru
  • do smażenia olej rzepakowy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 garść listków kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 pierść kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść kiełków soi lub słonecznika
  • 1/2 ogórka wężowego bez pestek
  • 1 marchewka
  • 1/2 kalarepki
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 papryki czerwonej
0
7

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i otarty imbir. Marynyj mięso przez pół godziny. Warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmaż przez chwilę, a następnie wyjmij z woka i odstaw. Usmaż kurczaka. Po 2 minutach dodaj podsmażone warzywa. Skrop całość olejem sezamowym, dodaj plasterki z ogórka i kiełki soi (lub słonecznika), wymieszaj iprzełoż do miski. Danie podawaj ze szczyptą sezamu i świeżymi liśćmi kolendry. 
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, a nasza wersja 255 kcal. 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

fajnie wygląda, ale to chińskie danie jest

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pyszne to jest. Ja pominełam olej sezamowy bo drogi jest ale i bez tego wyszło pyszne. Zamiast papryczki chili dodałam sos chili a zamiast cukru dodałam syropu klonowego bo akurat mam w domu. Mozna zrobic wersje bez kopru włoskiego i tez jest pyszne. Polecam dodawac wiecej warzyw a mniej mięsa :) marchewki z tej potrawy sa pyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          tvnpix