Kurki z kaszą gryczaną i parmezanem
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiNajlepsze polskie grzyby
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 250g kaszy gryczanej
- 500g świeżych kurek
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- odrobina tymianku
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść orzechów włoskich
- odrobina natki pietruszki
- 100ml białego wina
- 50 g parmezanu
0
0
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj „na sypko”.
- Kurku dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli sa naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem dodaj kurki, zalej je białym winem, gdy odparuje dodaj śmietankę, tymianek, i gotuj około 10 minut.
- Dopraw do smaku.
Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. - Podawaj z posiekaną pietruszką.
Przepis z "Dzień dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.