zamknij

Kuskus z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegetariański posiłek
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeKuskus z warzywami

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 400 g kaszy kuskusu
  • 450 ml bulionu
  • 1 łyżka świeżo posiekanego majeranku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  •  Świeży majeranek
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchew i pokrój w plasterki
  • Odetnij końcówki od cukinii i pokrój ją w poprzek na pół a następnie w paski
  • Odcetnij końcówki bakłażana i posiekaj go w plasterki a następnie w ćwiartki
  • Obierz cebule i posiekaj w listki. Pokrój papryczkę w plasterki
  • Obierz czosnek i drobno posiekaj
  • Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć cebulę z chili i czosnkiem
  • Smaż kilka minut na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula zmięknie dodaj warzywa podsmaż 5 minut i zalej winem
  • Duś od czasu do czasu mieszając przez kolejne 5 minut, następnie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i curry
  • Duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając
  • Zagotuj bulion i wruć kaszę. Odstawi pod przykryciem na kilka minut
  • Następnie rozmieszaj widelcem dodając masło i majeranek
  • Kaszę przełóż na talerze z dodatkiem warzyw i świeżych gałązek majeranku
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix