zamknij

Kutia

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepyszny wigilijny deser
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Eastnewskutia

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki róży ucieranej z cukrem
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu do smaku
0
17

Sposób przygotowania:

Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
arturfom

Kutia ( kucja ) - posiłek dla mniej zamożnych, potrawa ma pochodzenie ukraińskie, nadal serwuje się ją na podlasiu w wersji najbardziej zbliżonej do oryginału ( zamiennikiem są łamańce z makiem ), w przepisie brak cukru i szafranu - kogo było stać na takie przyprawy - był miód, łuskana pszenica, mielony mak, bakalie. Kutie robi się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kutia wyszła przepyszna, choć jak dla mnie nieco za słodka. Rodzina jednak była zachwycona, więc wybaczam ;) Przepis jest bardzo podobny do tego, którego używałam w przeszłości, jednak efekt końcowy jest zupełnie inny.
      @Gość, może to twój przepis nie jest tradycyjny? Żadne z moich znajomych na przykład nie używa w kutii fig czy... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Absolutnie nie ortodoksyjny przepis! Moja Babcia w niebie za głowę się łapie...Kutia to pszenica, mak, miód, orzechy (włoskie i laskowe), migdały, rodzynki, figi, daktyle, i tyle!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zgadzam się

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  tvnpix