zamknij

Kutia

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepyszny wigilijny deser
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Eastnewskutia

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki róży ucieranej z cukrem
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu do smaku
0
17

Sposób przygotowania:

Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
arturfom

Kutia ( kucja ) - posiłek dla mniej zamożnych, potrawa ma pochodzenie ukraińskie, nadal serwuje się ją na podlasiu w wersji najbardziej zbliżonej do oryginału ( zamiennikiem są łamańce z makiem ), w przepisie brak cukru i szafranu - kogo było stać na takie przyprawy - był miód, łuskana pszenica, mielony mak, bakalie. Kutie robi się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kutia wyszła przepyszna, choć jak dla mnie nieco za słodka. Rodzina jednak była zachwycona, więc wybaczam ;) Przepis jest bardzo podobny do tego, którego używałam w przeszłości, jednak efekt końcowy jest zupełnie inny.
      @Gość, może to twój przepis nie jest tradycyjny? Żadne z moich znajomych na przykład nie używa w kutii fig czy... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Absolutnie nie ortodoksyjny przepis! Moja Babcia w niebie za głowę się łapie...Kutia to pszenica, mak, miód, orzechy (włoskie i laskowe), migdały, rodzynki, figi, daktyle, i tyle!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zgadzam się

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  tvnpix