zamknij

Lamingtony

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Wersja na Walentynki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: domowe-wypieki.comLamingtony

Składniki

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania galaretki owocowej
  • 500 ml wody
  • 250 g wiórek kokosowych
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ustaw na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody.
  • Ubijaj aż masa się ociepli.
  • Zdejmij miskę z garnka i dalej ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 – 8 minut.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej dwukrotnie. Wsyp ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą.
  • Masę przelej do przygotowanej formy (20cm x 20 cm), wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz przez 25 minut na złoty kolor.
  • Studź w formie przez 10 minut, następnie wyłóż biszkopt na metalową kratkę i zdejmij papier, całkowicie ostudzić.
  • Z biszkoptu wykrój foremką w kształcie serca ciasteczka.
  • Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź.
  • Gotowe „serduszkowe” biszkopciki mocz w galaretce, a następnie obtocz w wiórkach kokosu (aby uzyskać bardziej czerwone ciasteczka, do galaretki dodałam szczyptę czerwonego barwnika w proszku).
  • Gotowe ciastka odstaw na godzinę do lodówki.

Autor: www.domowe-wypieki.com

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix