zamknij

Lamingtony

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Wersja na Walentynki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: domowe-wypieki.comLamingtony

Składniki

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania galaretki owocowej
  • 500 ml wody
  • 250 g wiórek kokosowych
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ustaw na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody.
  • Ubijaj aż masa się ociepli.
  • Zdejmij miskę z garnka i dalej ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 – 8 minut.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej dwukrotnie. Wsyp ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą.
  • Masę przelej do przygotowanej formy (20cm x 20 cm), wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz przez 25 minut na złoty kolor.
  • Studź w formie przez 10 minut, następnie wyłóż biszkopt na metalową kratkę i zdejmij papier, całkowicie ostudzić.
  • Z biszkoptu wykrój foremką w kształcie serca ciasteczka.
  • Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź.
  • Gotowe „serduszkowe” biszkopciki mocz w galaretce, a następnie obtocz w wiórkach kokosu (aby uzyskać bardziej czerwone ciasteczka, do galaretki dodałam szczyptę czerwonego barwnika w proszku).
  • Gotowe ciastka odstaw na godzinę do lodówki.

Autor: www.domowe-wypieki.com

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix