zamknij

Lasania dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na makaron
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNLazania dyniowa

Składniki

  • 1 opakowanie dyni mrożonej w kostce
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 6-9 płatków makaronu lasagne
  • 6 listków szałwii
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  pieprz
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Jedno opakowanie dyni ugotuj w mleku, aż stanie się ona miękka, po czym odcedź i zmiksuj ze śmietaną kremówką oraz jajkiem, by przybrała konsystencję sosu.
  • Później przypraw ją solą i pieprzem.
  • Następnie posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie, dodaj pokrojony w krążki por  i obrane, starte na tarce marchewki i listki szałwii.
  • Całość duś ok. 15 minut.
  • Pod koniec dodaj groszek i przypraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze kilka minut.
  • W tym czasie przygotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu.
  • Następnie na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę warzyw z patelni, na wierzch daj makaron i całość zalej sosem dyniowym.
  • Po chwili raz jeszcze ułóż warzywa, potem makaron, tak by powstały 2-3 warstwy, i zalej sosem.
  • Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 30 minut.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix