zamknij

Lasania dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na makaron
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNLazania dyniowa

Składniki

  • 1 opakowanie dyni mrożonej w kostce
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 6-9 płatków makaronu lasagne
  • 6 listków szałwii
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  pieprz
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Jedno opakowanie dyni ugotuj w mleku, aż stanie się ona miękka, po czym odcedź i zmiksuj ze śmietaną kremówką oraz jajkiem, by przybrała konsystencję sosu.
  • Później przypraw ją solą i pieprzem.
  • Następnie posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie, dodaj pokrojony w krążki por  i obrane, starte na tarce marchewki i listki szałwii.
  • Całość duś ok. 15 minut.
  • Pod koniec dodaj groszek i przypraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze kilka minut.
  • W tym czasie przygotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu.
  • Następnie na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę warzyw z patelni, na wierzch daj makaron i całość zalej sosem dyniowym.
  • Po chwili raz jeszcze ułóż warzywa, potem makaron, tak by powstały 2-3 warstwy, i zalej sosem.
  • Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 30 minut.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix