Lazania w formie muffinek
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów w puszce
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie makaronu do lazanii
- parmezan do smaku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 litr mleka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- farsz:
- Podsmaż mięso na 3 łyżkach oliwy. Smaż aż ładnie się zarumieni. Kiedy z mięsa odparuje woda, dodaj cebulę z czosnkiem (pokrój je najpierw w drobną kostkę!). Podlej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego i duś około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj suszone pomidory oraz świeżo posiekane bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw, aby się przegryzło. Jeśli farsz jest zbyt płynny, dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody.
- sos beszamelowy:
- W rondelku roztop masło. Dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj, aby powstała zasmażka. Dodaj mleko i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Czekaj, aż sos zacznie przypominać gęsty krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Podczas przygotowywania beszamelu podgotuj makaron do lazanii - na opakowaniach jest napisane, że można przekładać nieugotowane płaty, ale potem są one twarde i danie nie smakuje tak dobrze.
- sposób przekładania:
- Do muffinkowych foremek włóż płaty makaronu - równo obok siebie - następnie wylej na nie mięsny farsz. Ponownie połóż makaron, a na niego sos beszamelowy. Powtórz czynność, czyli znowu: makaron - farsz mięsny - makaron - beszamel. Ostatnia warstwę stanowi beszamel, na niego ułóż startą mozarellę i parmezan.
- Muffinkową lazanię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut.
Komentarze (24)
czy ktoś wie jakiej wielkości jest foremka?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
ja bym ten nadmiar ciasta jednak zawinęła na farsz do środka foremki i na to dała beszamel, jakoś tak schludniej wychodzi.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
nic specjalnego
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Bardzo ciekawa forma przystawki. Tylko, czy górna część makaronu nadaje się do spożycia, bo wydaje się trochę zbyt spieczona.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
zrobiłam te Muffinki są bardzo dobre. Zrobiłam w zwykłej formie do muffinek. Jeżeli posmarujecie foremki oliwą to bez problemu wyjmiecie je z blaszki. Także nie musicie kupować nic nowego.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
komentarz ukryty - pokaż
A czym sie zajmuje maz kingi bo z tego co widac jezdzi wszedzie za nią, pracy na etacie raczej nie ma, Kinga go utrzymuje z rodzinnej firmy foto?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 1Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
A ty ich śledzisz czy co?
co Cie to obchodzi zajmij się sobą! i patrz do swojego gara.
- 1Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
troche lipa z tymi mufinami
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
"kup nowe i nie marudź."
Cudowna odpowiedź. Jak widać, kółko uwielbiaczy się tu zebrało i wystarczy lekko skrytykować cokolwiek, co Kinga zrobiła, a zaszczują. Również dla mnie przepis nie zdaje egzaminu, nie będę kupował nowych foremek, żeby zrobić wątpliwej jakości danie. pozdrawiam wszystkich, którzy teraz na mnie będą...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
haha, magister turystyki. i od razu wiadomo, kto ma jaki poziom inteligencji
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
polska edycja masterchef jeżeli chodzi o poziom byla ze-nu-ją-ca. dzieciaki w australijskiej robią takie rzeczy, że polskim uczestnikom opadła by szczęka.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie