zamknij

Lazania w formie muffinek

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel, finalistki programu "MasterChef"!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
24komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Lazania w formie muffinek
Lasagne muffinki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 puszka  pomidorów w puszce
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie  makaronu do lazanii
  • parmezan do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 cebule
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • sól i pieprz  do smaku
  • gałka muszkatołowa  do smaku
0
49

Sposób przygotowania:

  • farsz:
  • Podsmaż mięso na 3 łyżkach oliwy. Smaż aż ładnie się zarumieni. Kiedy z mięsa odparuje woda, dodaj cebulę z czosnkiem (pokrój je najpierw w drobną kostkę!). Podlej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego i duś około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj suszone pomidory oraz świeżo posiekane bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw, aby się przegryzło. Jeśli farsz jest zbyt płynny, dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody.
  • sos beszamelowy:
  • W rondelku roztop masło. Dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj, aby powstała zasmażka. Dodaj mleko i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Czekaj, aż sos zacznie przypominać gęsty krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podczas przygotowywania beszamelu podgotuj makaron do lazanii - na opakowaniach jest napisane, że można przekładać nieugotowane płaty, ale potem są one twarde i danie nie smakuje tak dobrze.
  • sposób przekładania:
  • Do muffinkowych foremek włóż płaty makaronu - równo obok siebie - następnie wylej na nie mięsny farsz.  Ponownie połóż makaron, a na niego sos beszamelowy. Powtórz czynność, czyli znowu: makaron - farsz mięsny - makaron - beszamel. Ostatnia warstwę stanowi beszamel, na niego ułóż startą mozarellę i parmezan.
  • Muffinkową lazanię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (24)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy ktoś wie jakiej wielkości jest foremka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja bym ten nadmiar ciasta jednak zawinęła na farsz do środka foremki i na to dała beszamel, jakoś tak schludniej wychodzi.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          Bardzo ciekawa forma przystawki. Tylko, czy górna część makaronu nadaje się do spożycia, bo wydaje się trochę zbyt spieczona.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobiłam te Muffinki są bardzo dobre. Zrobiłam w zwykłej formie do muffinek. Jeżeli posmarujecie foremki oliwą to bez problemu wyjmiecie je z blaszki. Także nie musicie kupować nic nowego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  komentarz ukryty - pokaż

                  A czym sie zajmuje maz kingi bo z tego co widac jezdzi wszedzie za nią, pracy na etacie raczej nie ma, Kinga go utrzymuje z rodzinnej firmy foto?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        1
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A ty ich śledzisz czy co?
                      co Cie to obchodzi zajmij się sobą! i patrz do swojego gara.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          troche lipa z tymi mufinami

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              "kup nowe i nie marudź."
                              Cudowna odpowiedź. Jak widać, kółko uwielbiaczy się tu zebrało i wystarczy lekko skrytykować cokolwiek, co Kinga zrobiła, a zaszczują. Również dla mnie przepis nie zdaje egzaminu, nie będę kupował nowych foremek, żeby zrobić wątpliwej jakości danie. pozdrawiam wszystkich, którzy teraz na mnie będą... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  haha, magister turystyki. i od razu wiadomo, kto ma jaki poziom inteligencji

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      polska edycja masterchef jeżeli chodzi o poziom byla ze-nu-ją-ca. dzieciaki w australijskiej robią takie rzeczy, że polskim uczestnikom opadła by szczęka.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                          Podany na delikatnym puree

                                          tvnpix