zamknij

Lazania w formie muffinek

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel, finalistki programu "MasterChef"!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
24komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Lazania w formie muffinek
Lasagne muffinki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 puszka  pomidorów w puszce
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie  makaronu do lazanii
  • parmezan do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 cebule
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • sól i pieprz  do smaku
  • gałka muszkatołowa  do smaku
0
49

Sposób przygotowania:

  • farsz:
  • Podsmaż mięso na 3 łyżkach oliwy. Smaż aż ładnie się zarumieni. Kiedy z mięsa odparuje woda, dodaj cebulę z czosnkiem (pokrój je najpierw w drobną kostkę!). Podlej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego i duś około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj suszone pomidory oraz świeżo posiekane bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw, aby się przegryzło. Jeśli farsz jest zbyt płynny, dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody.
  • sos beszamelowy:
  • W rondelku roztop masło. Dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj, aby powstała zasmażka. Dodaj mleko i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Czekaj, aż sos zacznie przypominać gęsty krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podczas przygotowywania beszamelu podgotuj makaron do lazanii - na opakowaniach jest napisane, że można przekładać nieugotowane płaty, ale potem są one twarde i danie nie smakuje tak dobrze.
  • sposób przekładania:
  • Do muffinkowych foremek włóż płaty makaronu - równo obok siebie - następnie wylej na nie mięsny farsz.  Ponownie połóż makaron, a na niego sos beszamelowy. Powtórz czynność, czyli znowu: makaron - farsz mięsny - makaron - beszamel. Ostatnia warstwę stanowi beszamel, na niego ułóż startą mozarellę i parmezan.
  • Muffinkową lazanię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (24)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy ktoś wie jakiej wielkości jest foremka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja bym ten nadmiar ciasta jednak zawinęła na farsz do środka foremki i na to dała beszamel, jakoś tak schludniej wychodzi.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          Bardzo ciekawa forma przystawki. Tylko, czy górna część makaronu nadaje się do spożycia, bo wydaje się trochę zbyt spieczona.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobiłam te Muffinki są bardzo dobre. Zrobiłam w zwykłej formie do muffinek. Jeżeli posmarujecie foremki oliwą to bez problemu wyjmiecie je z blaszki. Także nie musicie kupować nic nowego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  komentarz ukryty - pokaż

                  A czym sie zajmuje maz kingi bo z tego co widac jezdzi wszedzie za nią, pracy na etacie raczej nie ma, Kinga go utrzymuje z rodzinnej firmy foto?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        1
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A ty ich śledzisz czy co?
                      co Cie to obchodzi zajmij się sobą! i patrz do swojego gara.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          troche lipa z tymi mufinami

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              "kup nowe i nie marudź."
                              Cudowna odpowiedź. Jak widać, kółko uwielbiaczy się tu zebrało i wystarczy lekko skrytykować cokolwiek, co Kinga zrobiła, a zaszczują. Również dla mnie przepis nie zdaje egzaminu, nie będę kupował nowych foremek, żeby zrobić wątpliwej jakości danie. pozdrawiam wszystkich, którzy teraz na mnie będą... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  haha, magister turystyki. i od razu wiadomo, kto ma jaki poziom inteligencji

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      polska edycja masterchef jeżeli chodzi o poziom byla ze-nu-ją-ca. dzieciaki w australijskiej robią takie rzeczy, że polskim uczestnikom opadła by szczęka.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Puszyste ego Przepis 14

                                          Puszyste ego

                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                          Podany na delikatnym puree

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          tvnpix