zamknij

Lazania warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoskie i wegetariańskie
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: StockFood/AgencjaFreeLazania warzywna

Składniki

  • 12 arkuszy makaronu do lazanii
  • 1  bakłażan, ok. 400g
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka bazylii
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  tymianek
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 150 g śmietany
  • 80 g startego parmezanu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  •  Masło do wysmarowania formy
0
2

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni  i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Namocz makaron z zimnej wodzie przez 15 minut
  • Umyj bakłażana, osusz i pokrój w kostkę odcinając końcówki
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno
  • Sparz pomidory we wrzątku, a następnie obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając rdzenie
  • Rozgrzej masło na patelni i zeszklić cebulę
  • Po chwili dodaj bakłażana i smaż często mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem a następnie zdejmij z ognia
  • Przygotuj sos beszamelowy
  • W rondlu rozpuść masło
  • Dodaj mąkę a po chwili stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając
  • Nie przestając mieszać dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut
  • Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z połową parmezanu, solą i pieprzem
  • Umyj bazylię, osusz i posiekaj drobno. Wylej 2-3 łyżki sosu na dno naczynia i ułoż na nim makaron
  • Następnie nałóż warstwę warzyw, bazylii, ponownie warstwę sosu, makaronu i warzyw
  • Ułóż warstwy do wykorzystania wszystkich składników tak by ostatnią warstwą był makaron
  • Na koniec posyp lazanię pozostałym parmezanem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut
  • Gotową lazanię podaj pokrojoną na porcje z dodatkiem bazylii
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bleeee....!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • bleeee....!!!

      ty ty nie mondry czlowieku

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          tvnpix