zamknij

Lazania warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoskie i wegetariańskie
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: StockFood/AgencjaFreeLazania warzywna

Składniki

  • 12 arkuszy makaronu do lazanii
  • 1  bakłażan, ok. 400g
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka bazylii
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  tymianek
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 150 g śmietany
  • 80 g startego parmezanu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  •  Masło do wysmarowania formy
0
2

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni  i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Namocz makaron z zimnej wodzie przez 15 minut
  • Umyj bakłażana, osusz i pokrój w kostkę odcinając końcówki
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno
  • Sparz pomidory we wrzątku, a następnie obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając rdzenie
  • Rozgrzej masło na patelni i zeszklić cebulę
  • Po chwili dodaj bakłażana i smaż często mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem a następnie zdejmij z ognia
  • Przygotuj sos beszamelowy
  • W rondlu rozpuść masło
  • Dodaj mąkę a po chwili stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając
  • Nie przestając mieszać dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut
  • Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z połową parmezanu, solą i pieprzem
  • Umyj bazylię, osusz i posiekaj drobno. Wylej 2-3 łyżki sosu na dno naczynia i ułoż na nim makaron
  • Następnie nałóż warstwę warzyw, bazylii, ponownie warstwę sosu, makaronu i warzyw
  • Ułóż warstwy do wykorzystania wszystkich składników tak by ostatnią warstwą był makaron
  • Na koniec posyp lazanię pozostałym parmezanem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut
  • Gotową lazanię podaj pokrojoną na porcje z dodatkiem bazylii
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bleeee....!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • bleeee....!!!

      ty ty nie mondry czlowieku

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          tvnpix