zamknij

Lazania warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoskie i wegetariańskie
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: StockFood/AgencjaFreeLazania warzywna

Składniki

  • 12 arkuszy makaronu do lazanii
  • 1  bakłażan, ok. 400g
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka bazylii
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  tymianek
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 150 g śmietany
  • 80 g startego parmezanu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  •  Masło do wysmarowania formy
0
2

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni  i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Namocz makaron z zimnej wodzie przez 15 minut
  • Umyj bakłażana, osusz i pokrój w kostkę odcinając końcówki
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno
  • Sparz pomidory we wrzątku, a następnie obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając rdzenie
  • Rozgrzej masło na patelni i zeszklić cebulę
  • Po chwili dodaj bakłażana i smaż często mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem a następnie zdejmij z ognia
  • Przygotuj sos beszamelowy
  • W rondlu rozpuść masło
  • Dodaj mąkę a po chwili stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając
  • Nie przestając mieszać dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut
  • Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z połową parmezanu, solą i pieprzem
  • Umyj bazylię, osusz i posiekaj drobno. Wylej 2-3 łyżki sosu na dno naczynia i ułoż na nim makaron
  • Następnie nałóż warstwę warzyw, bazylii, ponownie warstwę sosu, makaronu i warzyw
  • Ułóż warstwy do wykorzystania wszystkich składników tak by ostatnią warstwą był makaron
  • Na koniec posyp lazanię pozostałym parmezanem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut
  • Gotową lazanię podaj pokrojoną na porcje z dodatkiem bazylii
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bleeee....!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • bleeee....!!!

      ty ty nie mondry czlowieku

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          tvnpix